(video, infografic) Un elev a redus cu 100 de lei factura lunară a familiei sale pentru curent electric

1-4hnajvuYCnKtc7Qg06Q-Yw
Foto:Alexei Zapșa, elev la Liceul ”Vasile Lupu” din Chișinău își ajută familia să economisească pentru energia electrică.

Unul dintre elevii Liceului „Vasile Lupu” din Chișinău și-a făcut locuința eficientă energetic datorită câtorva măsuri simple.

Alexei Zapșa, elev în clasa a XII-a, i-a convins pe părinți să schimbe becurile din toată casa pe unele energo-econome și supraveghează personal deconectarea aparatelor electrice, folosind un dispozitiv de măsurare a intensității și o formulă de calcul. Astfel, facturile lunare pentru curent electric ale familiei Zapșa s-au redus cu peste 100 de lei. Mai întâi în apartament au fost instalate becuri energo-econome. „Aceste lămpi consumă mai puțină energie electrică și rezistă mai mult. Le avem deja de trei ani și niciodată nu le-am schimbat”, spune Alexei.

Atunci când își pregătește temele sau lucrează la proiectele sale energetice, Alexei se folosește de o lampă specială, care dispersează lumina și, la fel, consumă mai puțin curent: „Aici, deoarece avem balcon și pătrunde puțină lumină solară, am instalat o lampă energo-economă. Ea se aprinde mult mai repede pentru că în interior are gaz, care reacționează momentan la electricitate”.

Numai existența becurilor econome nu ar fi suficientă. Alexei folosește un aparat de măsurare a intensității curentului, ceea ce îi permite să calculeze puterea curentului, iar peste zi, când nimeni nu e acasă, sau noaptea, când toată lumea doarme, deconectează toate electrocasnicele de la rețea. Ne-a explicat cum funcționează metoda în cazul calculatorului:

„Ecranul, când este în regim de așteptare, are o intensitate a curentului electric de 0,16 amperi. Este foarte mult, de aceea e bine să îl deconectăm. Eu măsor intensitatea curentului, o înmulțesc cu tensiunea și aflu puterea. Această putere o înmulțesc la numărul de ore sau zile în care computerul se află în regim de așteptare și apoi, conform unei formule, calculez cât pot economisi în kilovați și în bani”.

Diferența se vede în facturi:

„Când nu deconectam aparatele de la rețea primeam o factură pentru curent de 412 lei, acum suma e 305 lei. Deci economisim în jur de 100 de lei în fiecare lună”.

Ce urmează?

„Ne-am înțeles cu tata să instalăm în coridor niște detectoare de mișcare, care vor reacționa când cineva noaptea va merge să bea apă sau la baie. Ele vor face ca lămpile să se aprindă și să se stingă fără ca persoana să caute prin întuneric întrerupătorul. E comod și, din nou, economisim”, explică Alexei.

„Suntem bucuroși să ne susținem copilul în toate inițiativele. Când i-a apărut această idee, l-am susținut și suntem mulțumiți de rezultate. Se vede că facem economii. Sper că nu va fi ultima experiență de acest fel”, spune mama lui Alexei, Lubovi Zapșa.

 

Lubovi Zapșa este mândră de succesele fiului său și spune că întreaga familie are de câștigat de pe urma ideilor acestuia.

Economiile la nivel de oraș s-ar putea ridica la câteva milioane!

Dacă toți locuitorii Capitalei ar respecta măsurile elementare de eficientizare energetică, economiile pentru întregul oraș ar depăși 20 de milioane de lei. Ar avea de câștigat atât bugetele familiilor, cât și mediul, întrucât s-ar produce mai puțină energie electrică.

Eficiența energetică se învață la școală

Proiectele sale de eficiență energetică Alexei le prezintă la diferite concursuri și la Liceul „Vasile Lupu”, în care învață. Instituția este una dintre cele mai active în domeniul eco-energetic. Aici există un club de educație eco-energetică, „Discovery”, în care elevii învață să păstreze resursele naturale și să folosească eficient căldura și lumina. Niciunul dintre membrii clubului nu are ghiozdan din materiale sintetice, iar acasă fiecare ia diferite măsuri de economisire a energiei.

 

Alexei Zapșa a învățat ce înseamnă eficiența energetică grație profesoarei sale, Natalia Halaim, de la Liceul Teoretic „Vasile Lupu”

„Coasem sacoșele pe care le purtăm în loc de ghiozdane din haine vechi, pentru că nu vrem să folosim pungi din plastic. Ele se descompun foarte greu și elimină gaze de seră, care sunt toxice”, spun elevii.

Clubul „Discovery” a fost creat în anul 2002 de către profesoara de biologie din Liceul „Vasile Lupu”, Natalia Halaim, imediat ce a venit să muncească în acest liceu.

 

Membrii Clubului „Discovery” din liceul „Vasile Lupu” se întâlnesc lunar ca să discute despre probleme ecologice și despre ce poate face fiecare copil pentru ca familia sa să devină mai eficientă din punct de vedere ecologic.
De câțiva ani, elevii liceului „Vasile Lupu” nu mai utilizează pungi de plastic. Fiecare copil și-a confecționat pungă din materiale reciclabile.

„Copiii au ales această denumire. „Descoperire” face referire la faptul că pe planeta noastră există o serie de locuri murdare care trebuie descoperite, deschise și curățate”, explică Natalia Halaim.

În cadrul clubului sunt admiși copii chiar din clasa întâi și sunt organizate diverse acțiuni de promovare a cunoștințelor în domeniul eco-energeticii.

Materialele au fost realizate în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Text: Viorica Zaharia
Foto/video: Agenția de presă „New Project Media”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine