(foto) Formatorii vin cu noi idei de proiecte pentru a consolida educaţia non-formală

IMG_1851
Foto:Monitorizarea şi evaluarea procesului de învăţare în context non-formal PC: Daniela Timofti

În perioada 20-22 noiembrie, 20 de reprezentați ai ONG-urilor de tineret din Republica Moldova au participat la cel de-al optulea modul de instruire în cadrul proiectului „Promovarea educației non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova”.

Modulul intitulat „Monitorizarea și evaluarea procesului de învățare în context non-formal”, face parte din Cursul de Lungă durată în Formare de Formatori și este implementat de Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, cu suportul financiar al Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, în cadrul Programului de Granturi 2015.

În timpul instruirii, participanții au discutat și au ajuns la concluzia că monitorizarea și evaluarea sunt două instrumente de management extrem de importante pentru planificarea și implementarea proiectelor și au analizat în parte fiecare dintre aceste două aspecte.

 

Monitorizarea şi evaluarea procesului de învăţare în context non-formal PC: Daniela Timofti

„Consider că este necesar ca la sfârșitul unei instruiri să avem feedbackul participanților, dar trebuie să evaluăm și noi cum a decurs trainingul. Eu optez pentru completarea chestionarelor de către participanți, deoarece astfel pot înțelege ce le-a plăcut, ce au învățat și ce s-ar putea de modificat. Ca formator, la fel trebuie să fac o evaluare proprie și să compar dacă rezultatele obținute coincid cu cele prevăzute, să analizez stadiul de realizare a obiectivelor, dar și eficacitatea utilizării resurselor”, a spus participanta Elena Rudoi.

Fiind ultimul modul al cursului de Lungă durată în Formare de Formatori, una dintre sarcinile instruirii a fost de a veni cu idei pentru a continua acest curs. Astfel, formatorii au încercat să propună idei de proiecte care ar fi o continuitate. Printre proiectele propuse au fost: Crearea centrelor de resurse pentru universități, Traininguri pentru profesori, Introducerea în scrierea proiectelor, Dezvoltarea abilităților de leardership a tinerilor etc.

 

Monitorizarea şi evaluarea procesului de învăţare în context non-formal PC: Daniela Timofti

„Ideea mea a fost să organizăm traininguri în cele trei orașe mari din Moldova unde există universități: Chișinău, Cahul și Bălți. În urma acestor instruiri, urmează să formăm un grup de formatori specializați în educația non-formală, care vor rămâne în teritoriu și vor crea un centru de resurse pentru educația non-formală. Aceste centre de resurse vor promova mai departe principiile și metodele de învățare non-formală, iar misiunea noastră este să monitorizăm și să contribuim la îmbunătățirea calității serviciilor implementate de către aceste trei centre de resurse”, a spus participanta Eleonora Andriuță.

 

Monitorizarea şi evaluarea procesului de învăţare în context non-formal PC: Daniela Timofti

Acesta a fost ultimul modul de instruire din cadrul proiectului „Promovarea educației non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova”.

Mai multe informații despre proiect puteți găsi pe site-ul Institutului de Instruire în Dezvoltare „MileniuM” sau puteți contacta coordonatorul de Proiect, Ana Bezarau la numărul de telefon 068093861.

Daniela Timofti

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine