„Primul ministru trebuie să fie neafiliat politic”. PLDM a înaintat trei condiții pentru crearea noului Guvern

pldm18noi15a1
Foto:Valeriu Streleț, președinte interimar la PLDM

Valeriu Streleț, preşedintele interimar al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, trei condiții ce „ar putea crea un nucleu pentru a discuta şi a implementa un obiectiv de învestire cât mai rapidă a unui Guvern”.

Streleț a reafirmat că Partidul Democrat poartă întreaga responsabilitate pentru criza politică, economică şi socială în care a fost aruncată țara şi cetăţenii săi. „Prin votul comun cu socialiştii şi comuniştii, din 29 octombrie 2015, pentru demisia unui Guvern pro-european, democraţii şi-au asumat conştient atât lichidarea AIE 3, cât şi toate consecinţele acestui proces”, a declarat Streleț.

Totodată, preşedintele interimar al PLDM a reiterat că, după 20 de zile de la demiterea Guvernului AIE 3, în pofida declaraţiilor triumfaliste şi a rolului asumat în crearea unei majorităţi parlamentare, PDM a eşuat nu doar în atingerea acestui obiectiv, ci şi în crearea unei platforme funcţionale de negociere. „Ca urmare a acestui dublu eşec, exponenţii PDM promovează o retorică agresivă, exprimând public poziţii care încurajează traseismul politic şi acţionând direct în vederea perpetuării presiunii şi a şantajului. Din păcate, doar la aceasta se rezumă conţinutul „negocierilor iniţiate de PDM”, departe de interesul cetăţenilor şi de obiectivul de a oferi ţării soluţii rapide de ieşire din criză”, a mai adăugat Streleț.

Acesta a mai dat de înțeles că nu mai poate fi tolerat şi „ascuns sub preş” sistemul autoritar şi corupt care ţine în captivitate instituţiile statului. Ulterior, Streleț a înaintat și trei condiții pentru crearea unui nou Guvern. Iată care sunt acestea:

1. Instituţiile de drept ale statului, justiţia şi sistemul judecătoresc, entităţile anticorupţie, organele de reglementare şi control urmează a fi scoase din subordonarea partinico-oligarhică, în vederea neadmiterii influenţării acestora de către grupări de interese şi folosirea lor pe post de bâte politice. Punerea în practică a acestei priorităţi urmează a fi asigurată prin agrearea imediată de către actorii politici decidenţi a unor angajamente ferme de reconsiderare a instituţiilor menţionate, cu termene exacte şi prompte de implementare.

2. Guvernul urmează să activeze în baza normelor constituţionale şi legale, fără careva încorsetări stabilite prin acorduri de alianţă sau alte soiuri de înţelegeri opace, având tot suportul necesar pentru promovarea acţiunilor ferme, fie şi nepopulare, pentru depăşirea crizei. Primul ministru trebuie să fie neafiliat politic, să dispună de dreptul de a avea ultimul cuvânt în formarea Cabinetului de miniştri şi operarea remanierilor în cadrul acestuia.

3. Activitatea Parlamentului urmează să se plieze pe obiectivul de soluţionare a problemelor vitale ale societăţii şi nu pe contribuţia la crearea acestora. Ritmicitatea şi randamentul activităţii organului legislativ suprem urmează să fie asigurată de un preşedinte al Parlamentului, faţă de care să nu existe suspiciuni de afiliere de afaceri sau de rudenie prin afinitate cu persoane care au edificat sistemul statului captiv.

„Abordările expuse reflectă cele mai vitale revendicări ale cetăţenilor care au ieşit în stradă să-şi ceară drepturile şi libertăţile. Aceste obiective s-au regăsit constant în toate angajamentele de reforme ale Guvernelor precedente, în relaţiile cu partenerii de dezvoltare, rămânând, spre regretul nostru, doar ca bune intenţii.”

La sfârșitul briefingului, reprezentatul PLDM și-a exprimat siguranţa că, doar prin implementarea acestor precondiţii de bază s-ar putea crea premise reale de consolidare a forţelor politice responsabile în jurul obiectivului de depăşire a impasului politic şi asigurării unei noi şanse Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine