În acest an, tânărul artist basarabean Constantin Botezat, student la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca a reușit să participe la evenimentul unic Art Market Budapest 2015 – un târg internațional de artă ce are drept scop promovarea noii generații de artiști și conturarea personalității acestora.
Târgul Art Market Budapest a apărut în anul 2011 și prezintă o compoziție artistică unică și interesantă în Europa. La acest eveniment participă cele mai bune galerii. În acest an expozanții au venit din peste 30 de țări și evenimentul s-a bucurat de o audiență de peste 25.000 de vizitatori. Art Market Budapest a creat un loc plăcut pentru colecționari, experți și iubitori de artă din întreaga lume.
Constantin Botezat a ajuns să participe la acest eveniment prin intermediul Galeriei Iaga (Iaga International Art Gallery Angles) care îl va reprezenta în următorii trei ani. Aceasta este o galerie internațională de artă contemporană, precum și o platformă culturală care se află în inima Transilvaniei, al cărei obiectiv principal este de a dezvolta şi promova relaţia dintre cercetările artistice contemporane italiene şi cele din Europa de Est, prin crearea unei noi reţele de relaţii între artişti, colecţionari, experţi şi savanţi de artă.
„Sunt enorm de recunoscător partenerilor de la IAGA pentru această oportunitate și minunată experiență, în special managerului galeriei Walter Bonomi și directorului Perobelli Alberto. Cred că acest eveniment este foarte important și sunt sigur că voi avea o colaborarea frumoasă și de succes în continuare cu această instituție”, a afirmat pictorul.
„Pentru mine, Art Market Budapest a fost un târg care își propune să atragă atenția asupra artei din Europa Centrală și de Est. Piața de artă și programele sale sunt concepute pentru a apropia publicul și artiștii”, menționează Constantin.
Evenimentul a avut loc la Millenáris, unul dintre cele mai bune centre culturale dotate din lume. „Art Market Budapest a fost creat pentru a oferi informații de primă mână și de educație cu privire la scena artistică din Europa. Programul a inclus o serie de ateliere de lucru cu participarea diferitelor grupuri de artă și comunități culturale”, relatează tânărul.
„Prin intermediul acestui târg am reușit să-mi fac noi prieteni din Germania și Statele Unite cu care sper să colaborăm în viitor. La fel, am avut șansa să vizitez acest oraș extraordinar, care m-a fascinat pentru tot restul vieții“, relatează dânsul.
Pe lângă proiectele internaționale, artistul a reușit să organizeze și o expoziție personală în Republica Moldova. Acest eveniment a avut loc la Biblioteca Publică „Vasile Alecsandri”, unde au fost prezentate peste 50 de lucrări realizate în timpul anilor de liceu și a studiilor universitare.
Recent, Constantin Botezat a avut o întâlnire cu Principele Radu al României, în timpul unei vizite în luna septembrie la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din orașul Chișinău, unde tânărul a făcut o prezentare a acestei instituții, pe care a absolvit-o recent. „Principele Radu a admirat lucrările de pictură şi grafică ale elevilor din diferiţi ani şcolari, precum şi expoziţia temporară a maeştrilor basarabeni, apreciind sârguința, iscusinţa, curăţenia şi harul elevilor şi profesorilor din acest liceu, acceptând să-şi ofere Înaltul Patronaj. Astfel, Liceul „Igor Vieru” este prima instituţie din Republica Moldova care obține Înaltul Patronaj al Principelui Radu al României”, relatează Constantin.
Descoperă mai multe detalii despre creația tânărului Constantin Botezat într-un interviu pe #diez.