Filat a fost reținut! Va sta următorele 72 de ore în izolatorul de la CNA

IMG_0730
Foto:Photo Credit: #diez

Fostul deputat și liderul PLDM va petrece următoarele 72 de ore în izolatorul Centrului Național Anticorupție, deoarece este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență.

Reamintim că liderul PLDM a fost dus la ora 17.00 la sediul CNA pentru audieri și asta după ce azi dimineață, procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut deputaților ridicarea imunității lui Vlad Filat, pentru ca acesta să fie tras la răspundere în cazul fraudelor bancare care au avut loc la BEM. 79 de deputați au votat pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Filat.

Vezi aici și discursul lui Vlad Filat pe care l-a avut la tribuna Parlamentului.

Potrivit procurorului general, Corneliu Gurin, în perioada anilor 2010-2013, Vladimir Filat, exercitând funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, fiind astfel persoană cu funcție de demnitate publică, a estorcat și primit de la directorul Dufremol, Ilan Shor, mijloace financiare bunuri ce nu i se cuvin, în sumă totală de peste 60 de milioane de dolari SUA. Pentru a facilita încetarea contractelor controalelor inițiate la Dufremol de către organele se stat abilitate cu funcții de Control, pentru a organiza numirea lui Ilan Shor în calitate de consul onorific al RM în Federația Rusă, pentru a asigura adoptarea de către Guvernul RM a unei hotărâri prin care să se permită comercializarea produselor petroliere în regim de duty free.

De asemenea, potrivit materialelor cauzelor panale, în perioada anilor 2013-2014, Vladimir Filat a susținut că are influență asupra persoanelor publice în cadrul Guvernului și altor insituții publice, a pretins și a primit de la Ilan Shor, personal și prin alte persoane, bani, servicii și alte bunuri sau avantaje în sumă totală de peste 190 de milioane de dolari SUA.

Respectivele bunuri și foloase au fost pretinse și primite de către Filat pentru a determina persoanele publice să îndeplinească acțiuni în executarea funcțiilor deținute și anume: să adopte acte normative și decizii necesare asigurării emisiei suplimentare de acțiuni în BEM fără participarea statului, ceea ce a determinat diminuarea pachetului de acțiuni al statului din capitalul social al BEM până la 33% + o acțiune și preluarea controlului consiliului de administrare al BEM de către Ilan Șor.

De asemenea, în sesizarea remisă de către Procuratură către Parlament se menționează că în rezultatul perchiziției efectuate în cadrul urmării penale în cauza penală pornită pentru faptul spălării banilor comise de către persoanele care gestionau activitatea companiei Caravita, au fost depistate probe materiale care demonstrează afilierea acestor persoane cu deputatul Vladimir Filat.

Partidul Liberal Democrat din Moldova condamnă scenariul aplicat astăzi, în prima şedinţă de plen din sesiunea de toamnă a Legislativului Republicii Moldova, în cadrul căreia a fost retrasă imunitatea parlamentară a preşedintelui PLDM, Vlad Filat. Partidul consideră că tot ce s-a întâmplat azi este o înscenare cinică împotriva lui Vlad Filat şi a Partidului Liberal Democrat din Moldova, care, în ultimii ani, au devenit ţinta permanentă a unor atacuri din diferite tabere politice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine