(video) Discursul lui Vlad Filat: „Poate a venit timpul să sară naibii în aer tot sistemul politic din Moldova”

Filat3
Foto:Photo Credit: Captură video/Privesc.eu

Înainte de a fi supusă votului ridicarea imunității sale, Vlad Filat a ținut un discurs de la tribuna Legislativului, în care a declarat că acţiunile de astăzi fac parte dintr-un scenariu bine regizat, pus la cale de către Vlad Plahotniuc.

„Deciziile nu se iau la Procuratura Generală, deciziile nu se iau la CNA sau în instanța de judecată, nu la CCA, nu pe Tighina 32 la Partidul Democrat, deciziile se iau pe strada Cantemir (n.r acolo unde își are sediul Global Business Center)”, susține Filat. Vedeți mai jos discursul în format video și text (incomplet).

Ziua de 22 aprilie din 2012, o zi importantă, când, după negocierile majorității parlamentare, negocieri inclusiv la sediul PDM, PCRM când am ieșit în fața presei, am ieșit și am spus că gata, țara are majoritate, Guvern peste noapte, că la noi în țara asta așa se întâmplă toate lucrurile, noaptea, pe furiș, ori așa, dimineață tare, când nu s-a trezit nimeni, se iau decizii importante. S-a luat o decizie și spuneam atunci că nu trebuie să fie o brevetă împotriva mea. A fost o decizie care a creat un precedent foarte periculos, care va fi urmată și în continuare de multe decizii ale așa numitei Curți Constituționale, în frunte cu, probabil, cel mai popular și prezent personaj politic pe toate ecranele din țară. Mă refer la Președintele Curții Constituționale.

Și vorbeam că va urma, pentru că fostul coleg, domnul Lupu, spunea că se așteaptă iarăși la o decizie istorică, care vizează scoaterea neutralizații și urmează nu doar asta.

Astăzi, vreau să vă spun că trăiesc acest sentiment de deja vu, pentru că mai avem încă un precedent instituit în țara noastră. Aici se vorbește despre drepturi, libertăți și tot așa mai departe. Spuneți-mi vă rog frumos, dar de când în țara noastră denunțul unui nu știu de care servește temei în primul rând de viteză, de atâta hărnicie. S-a discutat, s-a semnat și s-a venit cu o așa viteză fără cel puțin eu să fac cunoștință și deputații să facă cunoștință nu cu demersul procurorului, că nu poate să vină cu învinuiri, doar cu un demers și apropo, în procedura legală, demersul nu trebuie să fie citit la tribuna centrală, dar trebuie să fie transmis celui care prezidează, finului.

Și mai este un lucru foarte important asupra căruia  a atras atenția domnul Țurcan. Într-un proces penal, probele nu trebuie să fie plimbate așa prin târg, pentru că asta servește ca apărare, ulterior, ca motiv pe unele de a le scoate din proces și vreau să vă spun că justiție nu este doar în Republica Moldova, justiția se face și în afara țării. Asta așa, ca o constatare generală.

Uitați-vă atent pe toată procedura și tot acest demers și aici vreau să trag linie, să deschid o paranteză și s-o închid foarte rapid. Dacă voi considerați că aduceți pe altarul bunăstării Republicii Moldova o jertfă, atunci o să accept să fiu eu jertfă, dar am să vă spun pentru ce, mai târziu oleacă.

Uitați-vă cum se mișcă lucrurile la noi. Spuneam despre libertățile cetățenești, valori, drepturi și așa cum se discută la noi, dar în cazul ăsta, ca procedură, inclusiv norma scrisă clar în lege că votul e secret, aici în Parlament e să fie public. Întrebarea pentru ce? O să vă răspund tot tu. Pentru că este un scenariu bine regizat și aducerea în fața Parlamentului eu accept, că cei aduși nici nu știu despre acest scenariu, pentru că au fost folosiți în toată această perioadă și cred că și în perioada următoare, o să vedeți cu ce scop. Ca să mai fie făcut un pas.

Pentru ca Dl Voronin să vină să vorbească aici, trebuie ridicarea imunității, pentru că nu e suficient un briefing și un comunicat de presă, așa cum am discutat în Alianță cu domnul Ghimpu, la dl Lupu nu mă mai adresez că nu contează. Dl de pe Cantemir știe despre ce este vorba. Și în subsolul la PD și în ograda la PD, că aici era discuția cum își dă demisia procurorul general prin briefing sau prin comunicat de presă.

Dimineață m-am întâlnit cu cel care spuneam că nu contează și l-am întrebat ce să le spun colegilor mei de fracțiune, cum procedăm astăzi?

Așa cum ne-am înțeles ieri… Eu doar nu am întrebat (n.r pe Marian Lupu) veniți să-i scoateți imunitatea deputatului Filat sau nu, cum procedăm, pentru că solicitările oamenilor nu sunt înguste. Astăzi se termină această etapă, dar problemele țării și problemele cu care se confruntă oamenii rămân și cei care consideră, prin mizeria care se face astăzi, că rezolvă problemele oamenilor, greșiți amarnic.

Și răspunderea va fi totală – borsetca, televiziuni, procuraturi, CNA, Curți Constituționale și multe, multe altele lucruri pe care le folosiți nu o să mai ajute.

Majorități cumpărate și șantajate prin toate consiliile raionale și acum cu „Am crescut”, eu nu știu unde ați crescut, ați distrus. Eu îmi asum în deplinătate și îmi cer scuze în primul rând de la părinții și de la familia și de la cetățenii Republicii Moldova pentru că am fost complice în toată acestă perioadă.

Pentru că am vorbit, hai să mai facem un pas înapoi, hai să mai tolerăm, hai să mai vedem. Important e să fac eu un pas înapoi sau ca țara să facă înainte, să avem acord de asociere, liberalizarea regimului de vize și avem acord Asociere și liberalizarea regimului de vize și avem stat care nu are instituții. Sunt mult mai slabe de când am preluat noi aceste instituții.

În cadrul unei dictaturi a unei persoane, dar unei persoane cel puțin politice, nu vă fac un compliment și care a mers și a obținut mandat în fața cetățenilor. Da, a unei persoane pe care ați născut-o și ați crescut-o, Dl. Voronin, Dvs. personal. Iar noi i-am oferit posibilitatea să conducă cu tot în țara asta. Eu nu vreau acum să merg mai departe cu multe detalii, eu cel puțin o să scriu, dacă nu o să pot să vorbesc.

Spuneam într-un interviu mai devreme, că în momentul în care am să vorbesc, o să sară în aer tot sistemul politic din Republica Moldova. Și poate a venit timpul să sară naibii odată în aer și să construim ceva sănătos, funcțional. Nu cinic și fățarnic.

Despre valori patriotice, Mari Adunări Naționale și târguri pe la spate pentru funcții și inclusiv pentru acest scenariu ticălos de astăzi, și mă refer la acei care luptă pentru neam pentru țară și care în rezultat încă o dată sunteți șantajați, și voi sau nu mai știu cine sunteți, poate cumpărați cu tot cu pantaloni. Dar asta este cu totul altă istorie.

Eu doar vreau ca dl Gurin să-și aducă aminte cum a fost el numit procuror general și ce a precedat acea numire. Mi-a fost coleg de universitate şi pentru anumite calități îl respect, dar v-o spun în cunoștință de cauză, deciziile nu se iau la Procuratura Generală, deciziile nu se iau la CNA sau în instanța de judecată, nu la CCA, nu pe Tighina 32 la Partidul Democrat, deciziile se iau pe strada Cantemir.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine