Carlo Policano, autorul primului ghid al vinurilor moldovenești: Ar trebui să dați mai multă valoare viței autohtone

DSC_0077
Foto:Ziua vinului la Expo Milano PC: Expo Milano

La Pavilionul Moldovei de la Expoziția Internațională din Milano, în cadrul sărbătorii „Ziua Națională a Vinului”, a fost lansată o lucrare inedită, așteptată de producătorii de vinuri din Moldova și nu numai. Editat în patru limbi, (română, italiană, rusă și engleză), primul ghid complet al vinurilor moldovenești a fost conceput „ca un instrument pentru cunoașterea și valorificarea sectorului vitivinicol al Republicii Moldova”, după cum menționează însuși autorul, Carlo Policano.

Acesta conține toate informațiile privind întreprinderile vitivinicole și reprezintă un punct de pornire spre cunoașterea producției și a particularităților ramurii vitivinicole moldave, deci și un mijloc perfect pentru promovarea acesteia. Detalii despre acesta aflăm de la Carlo Policano:

# Cum s-a întâmplat că primul ghid complet al vinurilor moldovenești a fost editat de un italian?

O persoană străină, care vine în Moldova pentru prima dată, nu poate găsi un ghid al vinurilor. Cetățenii Moldovei au și ei nevoie de un suport pentru a înțelege importanța și valoarea vinurilor în general. „Moldova – Ghidul Vinurilor” mai e și primul pas din cadrul unui proiect personal, mai amplu.

# Scrieți chiar în primele pagini ale ghidului că noi, moldovenii, comitem un șir de greșeli atunci când încercăm să promovăm propriile vinuri. De la care capăt credeți că ar trebui să începem să le corectăm?

Ar trebui să dați mai multă valoare viței autohtone, deoarece sunt soiurile care au particularități specifice teritoriului moldovenesc. Dacă ne gândim la soiurile europene, concurența e foarte mare și nu are sens să concurați cu ei. Mult mai utile ar fi investițiile făcute în diversificarea soiurilor autohtone. A doua greșeală e că nu se comunică suficient despre specificul locului în care se cultivă soiul. De exemplu, orice italian cunoaște de unde vine și cum se produce specia de vin Natalia Barollo. Eu sper ca și clasificarea vinurilor să fie ajustată, în timp, și apropiată mai mult de clasificarea europeană a vinurilor. Pentru mulți străini, diferența nu este foarte clară. Mai cred că e nevoie de un control mai dur al calității vinului. Vinul italian este supus unui control riguros al calității de la producere până la îmbuteliere.

# Spuneți că ghidul este o primă etapă a unui proiect mai amplu. Puteți deschide puțin parantezele?

Intenționez să aduc o echipă de somelieri în Moldova, cu ajutorul cărora să învățăm să promovăm vinul moldovenesc, sectorul vitivinicol, pornind de la însăși comunicare. Producătorii autohtoni trebuie să înțeleagă pentru început un lucru: nu e neapărat să fii cel mai bun, dar e foarte important să colaborezi în echipă cu alți producători.

Reamintim că între 2 și 3 octombrie, la Expoziția Mondială de la Milano, în cadrul Pavilionului Moldovei a fost marcată sărbătoarea „Ziua Națională a Vinului”. Echipa MIEPO a organizat cu această ocazie degustări publice de vinuri, întâlniri cu oameni de afaceri din Italia și din alte state, toate într-o ambianță plăcută, creată de artiștii interpreți și dansatori din diasporă. Detalii despre acest eveniment găsiți și pe pagina de Facebook.

 

PC: Expo Milano
PC: Expo Milano
PC: Expo Milano
PC: Expo Milano
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine