Primarul „Orășelului Demnității” a părăsit protestul din fața Guvernului

IMG_9135
Foto:PC: #diez

„Am părăsit orășelul aseară târziu, spre dimineață, și am făcut-o pentru că nu-mi mai văd rostul aflării mele acolo atâta timp cât nu înțeleg ce se va întâmpla și care este contribuția mea, în afară de faptul că fac figurație prin faptul că dorm în orășel și menținem flacăra protestului vie”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Vasile Costiuc, cel care timp de câteva zile a fost primarul „Orășelului Demnității”.

Costiuc, care este și preşedintele Partidului Politic Democraţia Acasă, a spus că el întreaga săptămână a stat în „Orăşelul Demnităţii” din PMAN, unde a protestat, dar după mai multe discuţii cu membri ai platformei i-au apărut multe întrebări. „Cât nu ar fi de straniu, astăzi, după o săptămână petrecută în PMAN la protestul civic organizat de către Platforma DA, în loc să am mai multe răspunsuri, am mai multe întrebări față de Platformă și liderii acesteia.”

Potrivit unor surse din interior platformei, Platforma DA se pregătește să propună duminică un Guvern de alternativă cu Maia Sandu în frunte. Acesta ar urma să fie un Guvern format din membrii Platformei. „Aș vrea să avertizez liderii Platformei DA, în care sunt o serie de oameni sinceri și corecți, dar sunt și oameni care nu ar trebui să se regăsească în fruntea platformei și nu ar trebui să beneficieze de o eventuală ajungere la guvernare, și să cer unor colegi din Platforma DA, care se simt cu musca pe căciulă, să facă câțiva pași înapoi și să nu lase loc de interpretare. Nu putem să-i înlocuim pe unii care sunt acum cu alții care au mai fost.”

„Pe fundalul nemulțumirilor, vreau să vă mărturisesc, că în interiorul orășelului care este acum în centrul Chișinăului sunt oameni care nu au venit să protesteze pentru bani și dorm în Piață singuri, din propria inițiativă, pentru că s-au săturat de bandiții de la guvernare și vor un viitor mai bun la ei acasă. Și nu aș vrea ca în baza credinței și speranței noastre să aducem la guvernare din nou, cum s-a întâmplat în 2009, după evenimentele din 7 aprilie – când oameni întâmplători și de rea credință au ajuns în vârful statului, și să ajungem peste 5-6 ani să regretăm alegerea făcută sau protestul pe care l-am făcut acum”, a mai adăugat fostul edil al Orășelului.

Vasile Costiuc solicită Platformei DA transparență în actul decizional, în actul de discuție cu partenerii de dezvoltare. „Ca să știm și noi cei mici din Piață că nu am venit în zadar acolo și nu am venit doar să contribuim la lupta dintre mai multe clanuri. Care este formula de mai departe și cum ne organizăm? Lipsa de comunicare și de o viziune clară ce se va întâmpla sâmbătă și duminică crează tensiune. Tensiune în interiorul oamenilor care au venit să protesteze. Eu astăzi vorbesc neoficial din numele mai multor locuitori al Orășelului Demnității, pentru că am avut ocazia să comunic o săptămână întreagă cam cu fiecare în parte. Dacă ați întreba oamenii ce se va întâmpla în timpul imediat următor și ce se va întâmpla în jumătate de an niciunul nu vă va răspunde pentru că nu știm și secretomania asta ridică semne de întrebare.”

Potrivit lui Costiuc, protestul a început să piardă din credibilitatea sa. „Asta este grav, pentru că problemele majore chiar sunt în RM și acestea s-au înmulțit în ultimii ani astfel încât nu mai știm de la care capăt să-l luăm. Și dacă acest protest va fi compromis, mă tem că în următorii 5-6 ani nu vom avea capacitatea să mai mobilizăm lumea sub nicio formă”, spune acesta.

Costiuc declară că dacă protestul de duminică nu se va termina cu un final clar prin demisia Guvernului, Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate, va fi o trădare mare a intereselor acestui protest care a început acum câteva luni și a ajuns unul de amploare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine