(foto) Tânărul muzician Andrei Popa despre experiența într-o orchestră internațională

11930660_942219029154745_1981021865_n
Foto:Andrei Popa. PC: Ana Dubeli

Andrei Popa este un tânăr muzician din Moldova, absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, care cântă la violă. Recent, dânsul a avut ocazia să facă parte din „I, Culture Orchestra”, un proiect polonez care întrunește an de an tineri talentați din țările Europei de Est pentru a uni popoarele prin muzică și cultură.

#diez a avut fericita ocazie să descopere muzica interpretată de acești tineri, la concertul de deschidere a evenimentului din 2015 în Gdansk, Polonia, unde a reușit să-l cunoască și să discute cu el despre experiența participării la acest proiect internațional, dar și despre activitatea să artistică de bază.

La cea de-a cincea ediție din acest an, Andrei este unicul tânăr din Moldova.

Andrei este unul dintre cei aproximativ 100 de tineri care la finalul recitalului au ridicat sala în picioare, au stârnit un val de aplauze și au fost invitați la bis. Participanții au fost și ei mulțumiți de rezultatul celor două săptămâni de repetiții și muncă pentru acest proiect, care va continua cu un turneu prin alte câteva țări. Tot întrebând de la un muzicant la altul unde îl putem găsi pe moldoveanul din echipă, am avut norocul să-l vedem apropiindu-se și să-l întrebăm ce impresii ne poate mărturisi imediat după concert.

 

Repetițiile din ajun. PC: #diez
Repetițiile din ajun. PC: #diez

„Am senzații și emoții plăcute după acest concert. Este pentru a doua oară când am ocazia să cânt în această sală, dar particip în acest proiect al treilea an: pentru prima dată în 2011, anul inaugurării proiectului, apoi în 2012 și acum în 2015”, a spus el.

„Este dificil să ajungi să faci parte din această orchestră.”

„Concursul este strict, alcătuit din două etape. În cea dintâi doritorii filmează un video cu muzica pe care o interpretează și apoi o postează pe net. Astfel, are loc prima preselecție online. În cea de-a doua etapă tinerii sunt evaluați pe viu și sunt testați conform unor sarcini.”

Componența orchestrei se modifică în fiecare an, iar cei mai talentați tineri au ocazia să treacă cele două probe, conform cărora se selectează participanții care vor concerta la o nouă ediție.

Muzicianul ne-a povestit că în acest an, la preselecții, au fost evaluați circa trei tineri moldoveni, dar au fost și muzicieni de-ai noștri care au încercat să intre în concurs reprezentând alte țări.

Experiența participării în cadrul unor orchestre majore internaționale Andrei a îmbrățișat-o fiind încă elev la școală. Totuși, „I, Culture Orchestra” a fost ceva neobișnuit, aceasta fiind una foarte puternică, întrucât au fost selectați unii dintre cei mai buni tineri muzicieni din diverse țări. „Este o onoare să fac parte dintr-un asemenea colectiv.”

 

I, Culture Orchestra. PC: Ana Dubeli
I, Culture Orchestra. PC: Ana Dubeli

Tânărul face studii de masterat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar în paralel lucrează la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

După fiecare experiență explozivă de participare în proiecte muzicale internaționale, Andrei revine acasă, unde, potrivit spuselor sale, predomină o altfel de energetică, căci aici, la „I, Culture Orchestra”, toată lumea e tânără, entuziasmată și vie.

Este membru și al colectivului tinerilor muzicieni moldoveni local numit „Chișinău Youth Orchestra”. Răscolind prin amintiri, a relatat despre una din experiențele petrecute cu această orchestră în cadrul unui concert din România, unde s-a interpretat o piesă de a lui Ceaikovski, referindu-se la faptul că valoarea și calitatea orchestrei depinde de componența acesteia, care este schimbătoare și că anume în acel moment colectivul a fost unul puternic, alcătuit din mulțimea tinerilor talentați care își fac studiile peste hotare. Atunci, românii au apreciat mult prestația lor și le-a reușit să întreacă orchestra tinerilor din Austria.

 

Andrei Popa. PC: Ana Dubeli
Andrei Popa. PC: Ana Dubeli

După ce proiectul „I, Culture Orchestra” se va finisa, Andrei va reveni în țară pentru doar câteva zile, deoarece urmează o activitate nu mai puțin captivantă. „Am ocazia să particip încă la un proiect internațional, «Youth Philharmonic Orchestra» din New York, unde se selectează tineri din 70 de țări. Vom avea acolo câteva concerte, inclusiv în Carnegie Hall.”

„Oriunde nu m-aș afla, nu voi uita care este patria mea.”

Se pare că activitatea sa în Filarmonica Națională nu creează bariere pentru a participa și a se implica în diverse proiecte muzicale. Dânsul a afirmat că instituția permite tinerilor să plece peste hotare pentru anumite perioade de timp.

„Am în plan să plec peste hotare, dar acest lucru nu înseamnă că nu îmi voi reprezenta țara atunci când voi avea o asemenea oportunitate”, a conchis tânărul.

#diez îi urează succese lui Andrei, atât la proiectul din New York care urmează, atât și la toate celelalte evenimente la care va fi inspirat să participe!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine