Profesia de medic și farmacist, din ce în ce mai scumpă. USMF a majorat taxele de studiu

IMG_961312
Foto:PC: USMF „Nicolae Testemițanu”

Pentru studenții admiși în acest an la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, taxele de studiu s-au majorat. Suma acestora a crescut cu până la 2.400 de lei.

În anul 2013, USMF „Nicolae Testemițanu” ocupa locul de frunte în topul celor mai scumpe universități din țară, în 2015 acesta fiind ocupat de Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, unde cel mai scump contract este de 25.000 lei. Cu toate acestea, pentru viitorii medici și farmaciști, noul an de studiu vine cu taxe majorate de la 100, până la 2.400 de lei.

Dacă în 2014, pentru instruirea unui student la Facultatea de Medicină, taxa constituia 17.400 de lei, în 2014 aceasta a crescut până la 19.700 de lei. Un student de la Facultatea de Farmacie în anii precedenți achita, pentru un an de studiu, 18.200 de lei, iar în acest an, suma a crescut până la 20.600 de lei. Mai modest, dar totuși majorat, este contractul de la Facultatea de Stomatologie, unde un student va plăti 20.400 de lei, cu 100 de lei mai mult față de anul trecut. Totodată, studenții de la această facultate, în ziua achitării taxei de studiu, vor achita suplimentar manopera în sumă de 3.500 de lei. Aceasta acoperă cheltuielile studenților în perioada cursurilor practice.

Contactat de echipa #diez, prorectorul pentru asigurarea calității şi integrării în învățământ a USMF, Cerneţchi Olga, ne-a explicat care este cauza majorării taxelor de studii. „În cadrul universității noastre, taxele de studii nu au fost majorate din anul 2010. În anul curent, acestea s-au mărit în legătură cu indexarea cu indicele prețurilor de consum prognozat de Ministerul Economiei pentru 2015-2016, câte 6,4% pe an. După artă, învățământul medical este cel mai costisitor în lume. Comparativ cu alte specialități unde nu este nevoie de multe materiale pentru studiu, noi avem nevoie de utilaj performant, de centre de simulare cu manechine și reactive, biopreparate, material cadaveric, iar toate acestea necesită și un buget pe măsură. Mărirea taxelor nu a micșorat numărul de cereri ale tinerilor care doresc să studieze la universitatea noastră”, ne-a declarat Cerneţchi Olga.

Pentru anul de studii 2015-2016, USMF „Nicolae Testemițanu” a pus la dispoziția absolvenților 695 de locuri pentru studii universitare, dintre care 450 – la buget, iar 245 – în bază de contract.

De la 1 ianuarie 2013, universităţile din Moldova au trecut la autogestiune. Potrivit noului regulament, instituţiile de învăţământ superior de stat îşi pot cheltui banii proprii, dar şi cei alocaţi din buget, după bunul plac. Documentul privind autonomia financiară a universităţilor a fost aprobat de Guvern în decembrie 2012.

Angelina Mașcauțan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine