Topul celor mai bune universități din Moldova în 2015 potrivit Web Ranking

223
Foto:PC: usm.md

Potrivit datelor Web Ranking Universities, ediția lunii iulie 2015, Universitatea de Stat din Moldova ocupă primul loc în topul celor mai bune universități din Republica Moldova.

Universitatea de Stat din Moldova pentru a cincea oară consecutiv (ediţiile din Iulie 2013, Ianuarie şi Iulie 2014, Ianuarie şi Iulie 2015) conduce clasamentul universităţilor din ţara noastră, plasându-se pe locul 195 în Europa Centrală şi de Est, pe locul 929 în Europa şi pe locul 2.868 în lume.

USM este urmată de Universitatea Tehnică a Moldovei (locul 209 în Europa Centrală şi de Est, 974 în Europa şi locul 3.126 în lume) şi Academia de studii Economice (309 în Europa Centrală şi de Est, 1.186 în Europa şi 4.231 în lume).

Ediţia din iulie 2015 a prestigiosului clasament web al universităţilor cuprinde 25.000 de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume, inclusiv 26 de universităţi din Republica Moldova. Amintim că topul se publică din anul 2004 şi se realizează o dată la fiecare şase luni.

 

PC: webometrics.info

Topul a fost efectuat în urma unor criterii de performanţă:

#1. IMPACTUL sau Vizibilitatea (50 %). Calitatea conţinutului este evaluată printr-un „referendum virtual”, numărând toate link-urile externe pe care webdomain-ul Universităţii le primeşte de la părţile terţe diferite. Aceste link-uri reprezintă recunoaşterea prestigiului instituţional, performanţei academice, valorii informaţiei, precum şi a utilităţii serviciilor introduse pe paginile web, în conformitate cu criteriile a milioane de editori web din întreaga lume.

#2. PREZENŢA (10 %). Numărul total de pagini web găzduite în webdomain-ul principal al universităţii, indexate de cel mai mare motor de căutare Google.

#3. DESCHIDEREA (10 %). Prin acest indicator, în mod explicit este recunoscut efortul global de a înfiinţa arhive/repozitorii de cercetare instituţionale. Indicatorul ia în considerare numărul de fişiere pdf publicate pe site-urile dedicate, determinate de motorul de căutare Google.

#4EXCELENŢA (30 %). Lucrările academice publicate în reviste internaţionale cu factor de impact joacă un rol foarte important în clasamentul universităţilor. Utilizarea pur şi simplu a numărului total de lucrări poate fi înşelătoare, de aceea indicatorul ia în calcul doar publicaţiile de excelenţă din perioada anilor 2009-2013, adică producţia ştiinţifică universitară din perioada indicată, care este parte a celor 10% din documentele cele mai citate în domeniile ştiinţifice respective.

Angelina Mașcauțan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine