Activitatea magistraților din instanțele din capitală îi nemulțumește pe justițiabili

DSC00038-840×420
Foto:Curtea de Apel Chișinău PC: <a href="http://www.zdg.md/stiri/stiri-justitie/explicatiile-curtii-de-apel-papuc-si-botnari-au-ramas-fara-grade-de-general" target="_blank">Ziarul de Gardă</a>

Nemulțumirea justițiabililor față de activitatea magistraților din instanțele din Chișinău se reflectă în numărul mare de petiții și sesizări depuse la Inspecția Judiciară (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu referință la activitatea judecătorilor.

Astfel, în prima jumătate a anului curent, cei mai mulți justițiabili s-au plâns de activitatea magistraților de la Curtea de Apel Chișinău (CA Chișinău), de la Judecătoriile Centru și Râșcani din municipiul Chișinău, dar și de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Cei mai nemulțumiți justițiabili s-au dovedit a fi cei care au interacționat în acest an cu judecătorii din cadrul CA Chișinău, în acest caz fiind depuse 221 de plângeri. CA Chișinău este urmată de Judecătoria Centru cu 166 de petiții, Judecătoria Râșcani cu 125 de petiții și CSJ cu 115 petiții. La polul opus, cele mai puține sesizări au fost înregistrate în adresa Judecătoriilor Dubăsari și Bender, cu câte o singură petiție, urmate de Judecătoria Basarabeasca cu două petiții.

Nicolae Clima, fost judecător la CSJ, în prezent inspector-judecător în cadrul IJ, este de părerea că numărul mare de sesizări depuse pe numele judecătorilor din cadrul instanțelor din Chișinău se explică prin numărul mare de dosare examinate aici. „Chișinău este centrul antreprenoriatului din Moldova, de aceea cred că, în cazul în care sunt mai multe dosare în capitală, respectiv și petiționari pot fi mai mulți”, spune Nicolae Clima.

Plângerile depuse pe numele judecătorilor pot ajunge la Colegiul disciplinar

Potrivit Regulamentului privind soluționarea petițiilor de către Consiliul Superior al Magistraturii, instituția soluționează doar plângerile care se referă la activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor, încălcarea de către aceștia a obligațiilor profesionale în raporturile cu justițiabilii, ori săvârșirea de către aceștia a unor abateri disciplinare. CSM informează judecătorul despre petiția primită, iar petiționarul – despre măsurile întreprinse pe marginea acesteia.

Totodată, dacă în rezultatul examinării petiției se depistează temeiuri pentru tragerea la răspundere disciplinară a judecătorului, membrul CSM care examinează această sesizare intentează о procedură disciplinară care se transmite spre examinare Colegiului disciplinar din cadrul CSM. În primele șase luni ale acestui an, CSM a emis nouă hotărâri privind aplicarea unor sancțiuni disciplinare în privința unor judecători: cinci au fost sancționați cu avertisment, doi cu mustrare, un judecător cu mustrare aspră și în privința unui judecător s-a propus eliberarea lui din funcție. Este vorba de Lilia Vasilevici, fost magistrat la Judecătoria Centru din municipiul Chișinău.

Lilia Zaharia

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine