(foto) Cristina Postolachi: În Ljubljana, capitala Sloveniei, sunt 32 de stații de biciclete

15632_1140549242628366_4135844765917636232_n
Foto:PC: arhivă personală

Cristina Postolachi este proaspăt absolventă, o tânără creativă, pasionată de modă, dar și de călătorii. A vizitat recent Slovenia și a relatat pentru #diez ce a descoperit nou și captivant în această vacanță.

Cristina a relatat că a fost prin trecere în Slovenia acum patru ani și i-a plăcut nespus de mult ceea ce văzuse din autocar, „numai iarbă de-un verde crud de jur împrejur, câte-o căsuță drăguță la fiecare pas, stoguri de fân, peisaj de poveste, de aceea, când s-a ivit ocazia să-mi vizitez prietenii în această țară, nu am ezitat”.

 

PC: arhivă personală
PC: arhivă personală

Potrivit spuselor sale, „Slovenia este o țară micuță și drăguță, curată, verde și civilizată.
Populația Sloveniei este de două milioane de locuitori, la fel ca Bucureștiul. Cu domiciliul în Ljubljana sunt înregistrate 260.000 de persoane”.

 

PC: arhivă personală

Una dintre principalele atracţii turistice din Slovenia care trebuie văzute este Lacul Bled, vizitat de Cristina, situat în oraşul cu acelaşi nume. „În mijlocul lacului este o mică insulă cu forma unei lacrimi, pe care am ajuns cu ajutorul unei bărci.”

 

PC: arhivă personală

Cel mai mult a impresionat-o un loc senzațional din Ljubljana, unde poți sta sub o ploaie improvizată. „După ce faci o plimbare prin centrul vechi al orașului, te răcorești aici și savurezi picăturile de «ploaie». În Ljubljana, toate drumurile duc în centru, așa că am trecut de multe ori pe aici și am văzut diverse reacții ale turiștilor de toate vârstele – copii foarte veseli, tineri care cântau «It’s raining man».”

 

PC: arhivă personală

Arhitectura slovenă a fost apreciată de către Cristina ca fiind una „impresionantă”, relatând cum, „prin centrul capitalei slovene trece râul Ljubljanica, datorită căruia orașul are câteva poduri. De arhitectura oraşului Ljubljana s-a ocupat marele arhitect Joze Plecnik, lucru cu care se mândresc locuitorii acestui oraș. Impactul acestuia asupra arhitecturii orașului este comparată cu cea a lui Gaudi asupra Barcelonei. Cele mai multe dintre clădirile importante și podurile din Ljubljana au fost create de acesta în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Simbolurile Ljubljanei, prezente pe steagul orașului, sunt castelul cu același nume și dragonul, element foarte des întâlnit în arhitectura din Ljubljana, care a creat multe legende de-a lungul timpului”.

 

PC: arhivă personală
PC: arhivă personală
PC: arhivă personală
PC: arhivă personală

Ljubljana este un loc potrivit pentru tinerii cărora le place să petreacă timpul liber distractiv și interesant, întrucât „în fiecare seară poţi asculta muzică live de diferite genuri, dansa după ritmuri latino-americare împreună cu alţi amatori în stradă, servi una din cele 100 de tipuri de pizza din meniu, lenevi pe iarbă în parcul Tivoli sau merge la Metelkova Mesto, un fel de cartier creat de artiștii underground unde tinerii locali și internaționali își dau întâlnire”.

 

PC: arhivă personală
PC: arhivă personală
PC: arhivă personală

Un alt capitol important în cultura unei țări este bucătăria tradițională. Cristina a povestit că, în pofida faptului că în prima zi în Slovenia prietenii ei au invitat-o la localul lor preferat, unul cu specific Mexican, i-a reușit totuși să descopere un fel de mâncare numit kremšnita, prăjitură tradiţională locală, „tare bună”, după cum afirmă ea. „În centrul Ljubljanei, localurile oferă o foarte mare diversitate de îngheţată naturală foarte gustoasă, asta cred că se trage de la țara vecină, Italia. Cel mai mult mi-a plăcut înghețata preparată din mango și grepfrut cu busuioc. Legumele şi fructele în comerţ mi-au părut foarte scumpe în comparaţie cu ale noastre.”

 

Kremšnita. PC: arhivă personală
PC: arhivă personală

Urmărind albumul de călătorie al Cristinei se pot vedea o mulțime de fotografii în care tânăra circulă cu bicicleta, acest mijloc de transport fiind unul foarte popular în acea regiune. „Am mers cu bicicleta în fiecare zi a aflării mele în Slovenia. În Ljubljana există acest sistem de biciclete local, cu 32 de staţii în tot oraşul, localizate la 300 – 500 de metri depărtare una de alta. Cu un card care costă 3 euro/an, poţi să te deplasezi cu uşurinţă şi plăcere prin tot oraşul, iar pistele lor pentru biciclete chiar sunt făcute pentru a merge cu bicicleta pe ele. Datorită acestui sistem foarte bine organizat de staţii de biciclete, traficul este cu mult mai aerisit decât la noi. De asemenea, am zărit foarte multe parcări cu plată sau gratuite, amenajate în diferite regiuni ale oraşului. Ei preferă mijloacele de transport accesibile, practice și uşor de parcat.”

 

PC: arhivă personală
PC: arhivă personală
PC: arhivă personală
PC: arhivă personală

Precum s-a menționat la început, călătoriile sunt o pasiune pentru ea, Slovenia fiind țara cu numărul 13 în lista țărilor vizitate. „Ador să hoinăresc pe străzi necunoscute, întâlnind în cale oameni diferiţi, să cunosc cultura diferitelor popoare şi să confrunt realitatea cu stereotipurile create de societate, să admir panorame ale locurilor frumoase pe timp de noapte și cu atât mai mult este o provocare şi îmi place să fac asta într-un mod econom, să descopăr noua destinaţie prin prisma locuitorilor de acolo și nu a zonelor special amenajate pentru turiști cu prețuri exagerate.”

Cristina a destăinuit că Japonia este pe lista ei de dorințe de ceva timp. „Nu știu când, cum, cu ce ocazie și cu cine voi ajunge acolo, dar visez să admir şi să fac poze într-o pădure de bambuşi, e ceva fenomenal! La fel, Sri Lanka, Malta şi, de ce nu, mi-ar plăcea să descopăr Moldova în întregime.”

 

În Valencia. PC: arhivă personală

Un sfat unui tânăr care pornește de sine stătător într-o călătorie peste hotare de la Cristina este: „Enjoy it!”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine