La schimb cu TVR. Moldova 1, obligatoriu pentru cabliştii din România

545258_671241659553921_1305186010_n
Foto:TVR 1 va revine în eterul Republicii Moldova PC: TVR

Operatorii de cablu din Republica Moldova trebuie să retransmită obligatoriu TVR, iar cabliştii din România vor fi obligaţi să retransmită televiziunea publică de la Chişinău, Moldova 1.

CNA-ul din România a analizat, în şedinţa de marţi, 10 septembrie, o adresă de la Ministerul Afacerilor Externe din România privind Memorandumul cu tema “Negocierea şi semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici”, transmite Mediafax.

Potrivit memorandumului, pe 17 iulie 2013 au avut loc la Chişinău discuţii informale, în vederea clarificării unor elemente de poziţie divergentă cu privire la propunerile de înţelegere amiabilă avansate reciproc pentru revenirea TVR în Republica Moldova şi pentru stingerea litigiului aflat pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (cauza Societatea Română de Televiziune contra Republicii Moldova).

“În acest context, Republica Moldova a avansat propunerea preluării, de către operatorii de cablu din România, a postului public Moldova 1, ca formă de blocare a unor pretenţii ale altor operatori care ar invoca precedentul revenirii SRTV (Societăţii Române de Televiziune, n.r.) în Republica Moldova”, se spune în memorandum.

Conform acestui document, avizat favorabil marţi de CNA, Consiliul a spus că, potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului, televiziunea Moldova 1 “poate fi inclusă în mod obligatoriu în oferta distribuitorilor de servicii din România numai în situaţia în care obligativitatea de retransmitere este stabilită printr-un acord internaţional”.

Potrivit documentului, acordul se încheie pe o perioadă de 10 ani şi se va prelungi în mod automat pe noi perioade de câte 10 ani, dacă niciuna dintre părți nu va comunica, în scris, celeilalte părţi, cu cel puţin şase luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, încetarea acordului.

Astfel azi, la ora 18.00, la București, va fi semnat acordul de colaborare ce va permite redeschiderea studioului teritorial TVR din Chişinău. Evenimentul va avea loc la sediul TVR din București.

Reamintim că TVR 1 a fost scos de pe frecventele terestre de emisie în timpul guvernării comuniste, fapt care a dus la un proces internaţional.

Taguri: #bucuresti
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *