(foto) Uganda văzută prin ochii a doi tineri din Moldova

ugandatravelcollage
Foto:Călătorie în Uganda

Moldova a avut doi reprezentanți la Hack for Youth Hackathon, organizat în capitala Ugandei, Kampala – Natalia Cojohari și Alexandru Lebedev. Hackathonul a fost câștigat de echipa din care făceau parte reprezentanții Moldovei. Echipa #diez a vrut să vadă, totuși, cum e să vezi Uganda cu ochi de est-european.

Scurtă introducere despre Uganda

 

Călătorie în Uganda

Uganda este o țară din estul Africii, cu o populație de aproape 38 de milioane de persoane. Capitala Ugandei este Kampala, iar limbile oficiale sunt engleza și swahili.

Uganda este o fostă colonie britanică, astfel, stilul de condus pe străzi este ca și cel din Marea Britanie. Istoria Ugandei a fost destul de zbuciumată în secolul XX, cu masacre și tirani ca Idi Amin.

Uganda este numită Perla Africii, deoarece temperatura este constantă aproape tot anul și este un mediu foarte favorabil pentru a locui.

 

Elevi din Uganda

Aproape 70% din populația Ugandei sunt tineri până în 24 ani, iar aproape 80% din populația Ugandei trăiește cu 1 dolar sau mai puțin pe zi.

 

La piața centrală

Din punct de vedere religios, populația e alcătuită 41,9% din romano-catolici, 35,9% – anglicani, 12% – musulmani. În Uganda veți putea găsi cea mai mare moschee din Africa subecuatorială și de est, construită de Muammar Gadaffi. El e destul de bine văzut și respectat în Uganda.

 

Vedere de pe Moscheea lui Gadaffi

Ce trebuie să știi înainte de a pleca în Uganda

Viza pentru cetățenii Republicii Moldova se obține la intrare și costă 100 de dolari. Trebuie să ai la tine certificatul internațional că ai vaccin împotriva febrei galbene și, de asemenea, să ai grijă să începi să iei cu câteva zile înainte pastile împotriva malariei.

 

Jinja

Luați cu voi mai bine dolari decât euro. De asemenea, dacă luați dolari, aveți grijă să aveți bancnote mari de 50 sau de 100. La cursul valutar din Uganda, 1 dolar echivalează cu aproximativ 3.300 de shillingi dacă bancnota e mare și 2.600 dacă e mică.

În Uganda beți doar apă din sticle, de asemenea, spălați-vă dinții tot cu ea. Apa de la robinet este doar filtrată, nu și tratată.

 

Vedere din mașină

Aeroportul nu e în Kampala, ci în Entebbe, vechea capitală. Pentru a ajunge în Kampala vă va lua aproximativ o oră și 30 minute. Drumul din aeroport în oraș costă 40 de dolari dacă plătiți în dolari și 100.000 shillingi, dacă plătiți în valuta locală.

Cel mai bun curs valutar din Kampala e la Imperial Hotel.

Primele impresii din Uganda

 

Dansatoare din Uganda

În Uganda nu este așa de cald cum v-ați închipui. În perioada cât am stat a fost constant 20-25 grade Celsius și a plouat de două ori. Când ajungi în Kampala și vezi solul roșiatic al Ugandei și șoferii de boda-boda, îți pare că ai nimerit într-un film cu Mad Max.

 

Persoane înarmate

De asemenea, la tot pasul vezi polițiști/soldați înarmați cu AK-47 sau alte arme. Din legendele urbane se spune că la majoritatea aceste arme sunt nefuncționale și sunt doar pentru intimidare.

 

Panouri informative

Femeile sunt foarte bine îmbrăcate și în foarte multe locuri vezi panouri cu campanii despre educație sexuală.

 

Șoferi de boda-boda pe lângă Piața Centrală

Reguli rutiere sunt puține, iar semne rutiere și mai puține. Astfel, aveți grijă cum traversați străzile, șoferii de boda-boda sunt mereu cu ochii pe voi. În același timp, locuitorii sunt foarte amabili și mereu deschiși să vă ajute și, desigur, să negocieze cu voi când e cazul. În Uganda, totul se negociază și rar întâlnești ceva cu preț fix.

 

Lorna Maria, coechipiera de la Hackathon

Ce este boda-boda

L-am menționat deja de două ori în text. Acesta este, practic, tot transportul public din Kampala (vă rog nu-i spuneți lui Chirtoacă). Dacă veți citi pe paginile oficiale ale ambasadelor înainte să plecați în Uganda, vezi vedea că toți spun să vă țineți departe de ele, pentru că sunt periculoase. Și sunt, desigur. Majoritatea accidentelor se petrec din cauza lor, dar, în același timp, sunt cele mai convenabile.

 

Șoferi de boda-boda

Poți ajunge din orice punct al Kampalei în altul în timp foarte scurt și sunt ieftine. Deseori, veți vedea persoane care ies seara să se distreze, se îmbracă frumos și numaidecât iau cu ele o cască de protecție, iar în pub/club, veți vedea un spațiu rezervat anume pentru aceste căști.

Boda-bodas sunt peste tot în oraș. Unii cred că sunt mai multe decât însăși populația Kampalei. Mereu merg în grupuri de mai mulți. Dacă sunteți acolo, încercați să obțineți câteva numere de încredere ale unor șoferi de boda-boda, astfel vă veți simți mai în siguranță. Compania Safe Boda are șoferi cu veste reflectorizante.

 

Călătorie cu boda-boda

Când mergeți pe stradă, mereu va exista un șofer de boda-boda care să vă propună servicii, este suficient să le spuneți că nu aveți nevoie și el va pleca.

Mâncarea din Uganda

 

Cea mai tradițională mâncare: matoke, sos și rădăcini

Mâncarea este foarte specifică, e un amestec din mâncarea tradițională est-africană cu bucătăria indiană. Bucatele tradiționale sunt matoke (un soi de piure din banane verzi) cu un sos roz, câteva rădăcini (yam și cassava) și cartofi dulci.

 

Mix culinar

Aproape tot ce ai pe masă are o legătură cu bananele – banane fierte, banane prăjite, banane piure. De asemenea, bananele dulci (mici și mari) sunt extrem de gustoase. În Uganda se spune că trebuie să mănânci minim cinci banane pe zi.

 

Banane

Dacă aveți stomac sensibil, încercați să nu mâncați de pe stradă, excepție fiind fructele, ele sunt foarte gustoase.

 

Pește delicios din Lacul Victoria

Dacă sunteți în Uganda, încercați peștele, este delicios.

Lucruri interesante

Majoritatea paturilor au plase pentru țânțari și îți pare că dormi ca o prințesă.

 

Un pat

Deși casele nu sunt foarte bune și, de cele mai multe ori, drumul nu e asfaltat, locuitorii au grijă să taie gazonul și să înfrumusețeze copacii, pentru a face astfel zona mult mai favorabilă pentru străini.

 

Copac retezat

Proprietarii majorității localurilor (pub/disco) în care veți merge sunt din Europa. Intrarea în majoritatea muzeelor sau locurilor interesante costă 10.000 shillings. Celor din Uganda nu li se pare amabil să-i numească pe străini „foreigners”, de aceea, când scriu prețurile, prețul pentru străini se găsește la categoria – Rest of the World.

Dacă vreți să jucați quiz în engleză, mergeți în fiece joi, la Bubbles, la ora 20:30.

 

Kasubi tombs

Din berile din Uganda puteți încerca Nile Special, Nile Gold, Club și Bell, toate lageruri. De asemenea, puteți găsi și bere din Kenya: Tusker și Tusker Lite. Recomandarea mea este Nile Special.

 

Bere din Uganda

Dacă sunteți un grup de persoane, e destul de ieftin să vă angajați un șofer care să vă ducă peste tot, atât în Kampala cât și în afara ei. Totuși, aveți grijă să găsiți unul de încredere.

 

Pelicani pe Lacul Victoria

Așa noi am fost la Lacul Victoria și la unul din izvoarele râului Nil, din Jinja.

 

Natalia la sursa Nilului

Verdict de călătorie

Dacă aș călători în jurul lumii, la sigur aș mai include Uganda încă o dată pe traseu, de asemenea, e o țară potrivită pentru a începe să descoperi Africa.

 

Trei moldoveni în Kampala

Potrivit străinilor care locuiesc în Uganda, aceasta e o țară mai sigură decât Kenya și mai binevoitoare în comparație cu Rwanda, deși Rwanda e mult mai dezvoltată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine