Majorarea tarifelor e o precondiție necesară pentru stabilizarea sectorului energetic

energycommunity
Foto:Comunitatea energetică PC: wikipedia

Secretariatul Comunităţii Energetice salută deciziile Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), din 18 iulie, privind ajustarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale livrate consumatorilor finali şi stabilirea tarifelor pentru serviciile de distribuţie a acestor resurse energetice, transmite IPN cu referire la serviciul de presă al ANRE.

ANRE face trimitere la o postare pe pagina oficială a Secretariatului Comunităţii Energetice, în care se menţionează că actuala ajustare a tarifelor la energia electrică a fost necesară pentru a evita o posibilă criză energetică, care s-a intensificat odată cu deprecierea leului moldovenesc, informează IPN.

Vicedirectorul Secretariatului Comunităţii Energetice, Dirk Buschle, a declarat că „decizia ANRE constituie e precondiţie necesară pentru stabilizarea sectorului energetic din Republica Moldova, dar ea trebuie continuată, făcându-se mai mulţi paşi şi reforme fundamentale”.

Aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice va înlătura cazul de nerespectare de către Republica Moldova a obligaţiilor sale prevăzute de Directiva 2009/72/EC cu privire la normele comune pentru piaţa internă de energie electrică, notează ANRE.

În luna mai 2015, Secretariatul Comunităţii Energetice expedia către ANRE o scrisoare deschisă, în care anunţa că va iniţia o procedură preliminară de sancţionare în legătura cu nerespectarea adoptării tarifelor de distribuţie aplicabile pentru toţi consumatorii eligibili, inclusiv pentru furnizori.

Ca urmare a deciziei ANRE din 18 iulie, tarifele la energia electrică s-au majorat cu aproape 40%, iar la gazele naturale cu 15%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine