La Kiev va fi deschis un muzeu al ocupației sovietice

Hotel Ukraine. Kiev, Ukraine
Foto:PC: ukraine-hotel.kiev.ua

Consiliul municipal al orașului Kiev a aprobat joi crearea, în aer liber, a unui „muzeu al ocupației sovietice”, cu riscul de a provoca noi tensiuni cu Moscova, relatează AFP.

Potrivit mass-media, o majoritate de 78 de consilieri municipali – din totalul de 120 – au votat în favoarea acestei decizii care intervine după o serie de legi cu privire la „decomunizarea” țării adoptate de parlamentul ucrainean.

Potrivit AGERPRES, autoritățile capitalei au făcut cunoscut faptul că examinează trei situri ce ar putea adăposti acest nou muzeu, mai ales spațiul din jurul uriașei statui a „Patriei Mamă”. Ridicată în epoca sovietică pe o colină din centrul istoric al Kievului, aceasta reprezintă o femeie care ține într-o mână o sabie de nouă tone, iar în cealaltă – un scut și face parte dintr-un complex memorial închinat celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Muzeul ocupației” va adăposti în special monumente și simboluri sovietice care trebuie eliminate din spațiile publice ale țării în baza controversatelor legi ale „desovietizării” Ucrainei adoptate în aprilie, a menționat consilierul Oleg Gariaga, citat într-un comunicat dat publicității de consiliul municipal.

„Trebuie să procedăm cu prudență la demontarea simbolurilor epocii sovietice, dintre care multe (…) au o valoare arhitecturală și culturală”, a subliniat el.

În aprilie, ministrul ucrainean al culturii a propus crearea unui „muzeu al totalitarismului” unde să fie adunate simbolurile comuniste după demontarea lor. Trebuie ca „fiecare vizitator să își poată dea seama de amploarea crimelor regimului comunist totalitar contra poporului ucrainean”, a declarat la acea dată ministrul Viaceslav Kirilenko, într-un comunicat.

Fostă republică a URSS la porțile Uniunii Europene, Ucraina a pierdut în perioada sovietică mai multe milioane de persoane, în special în cursul marii foamete din anii 1932-1933.

De la preluarea puterii de către autoritățile prooccidentale, țara încearcă să rupă cu trecutul său sovietic pe fondul conflictului armat cu separatiștii proruși din Est, precedat, în martie 2014, de anexarea la Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.

Oraș cu 2,8 milioane de locuitori, Kievul dispune deja de un foarte mic „muzeu al ocupației sovietice”, deschis de o filială a ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului, Memorial, dar acesta nu este susținut financiar de stat. Deschiderea sa în 2007 a stârnit protestele Moscovei care l-a calificat drept o „insultă”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine