Maia Sandu ar putea fi noul Prim-ministru al Moldovei

maia-sandu
Foto:PC: tribuna.md

Numele candidatului pentru funcţia de Prim-ministru va fi anunţat astăzi între orele 10.00 și 11.00.

Liderii celor trei partide care au format o alianţă de guvernare au convenit asupra candidaturii la funcţia de prim-ministru, care urmează să fie anunţată astăzi. Anunţul a fost făcut miercuri seara, 22 iulie, de către liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, transmite IPN.

Liderul PLDM a spus că iniţial, pentru funcţia de premier a fost propusă candidatura sa, dar a fost respinsă de către partenerii de alianţă. Acum se cunoaște că PLDM a decis să înainteze candidatura Maiei Sandu în funcția de Prim-ministru, informație pe care liderul partidutlui a confirmat-o pentru News Maker, dar nu este însă sigur că această propunere va fi susținută de PL și PDM.

Beneficiile unei astfel de nominalizări sunt enumerate de economistul român George Scarlat, expert la Fundaţia Universitară a Mării Negre din România, într-o analiză publicată pe platforma civică de opinii și analize Contributors.ro şi preluată de presa de la Chişinău. Prezenţa Maiei Sandu în fruntea guvernului ar putea avea ca efect venirea încă din luna august a delegaţiei FMI, încheierea cu rapiditate a acordului, prin septembrie şi intrarea banilor poate chiar în octombrie, ceea ce ar putea face ca Republica Moldova să evite intrarea în încetarea de plată, cu tot cortegiul de nenorociri care ar fi decurs de aici, scrie expertul român.

Maia Sandu are un titlu de master la Harvard Kennedy School of Government. De asemenea, are experienţă administrativă, căpătată la Ministerul Economiei. Potenţialul premier are experienţă și colaborarea cu organismele internaţionale. A lucrat timp de mai mulţi ani la reprezentanţa Băncii Mondiale din Chişinău şi a fost director de programe la PNUD (programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare). În anul 2012, ocupa funţia de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, când a fost invitată să renunţe la funcţia de la Washington şi să vină la Chişinău pentru a prelua portofoliul Educaţiei, fiind nominalizată de PLDM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine