(foto) Igor Ni: „Prin fotografie, descopăr deosebitul în oameni”

мой-портрет
Foto:Igor Ni povestește despre pasiunea sa pentru fotografia artistică

Dacă fotografia pentru cineva este un mod de a se exprima, pe Igor Ni această pasiune îl ajută să studieze mai bine frumosul.

A învățat la Facultatea de Drept, are o voce uimitoare, este campionul Moldovei la tenis de masă, însă nimic nu-l descrie mai bine decât pasiunea sa pentru fotografie. Iată de ce, echipa #diez a discutat cu Igor Ni, un fotograf cunoscut în rândul tinerilor ce se ocupă de fotografia artistică.

# Igor, povestește-ne cum a început cariera ta de fotograf.

Am fost prin 2008 la un campionat în Japonia, am văzut o mulțime de fotografi ce-și îndeplineau meseria în timpul competiției. Mi-a părut o activitate extrem de interesantă și tot atunci, la Yokohama, mi-am luat primul aparat foto, unul destul de simplu, dar bun pentru început.

Mai apoi, am observat că fotografiile mele nu sunt la fel de bune ca cele pe care vedeam la alți fotografi. Credeam că problema e în aparatul foto, de aia și l-am schimbat cu unul mai performant, mai bun, cu mai multe lentile. Deși fotografiile ieșeau mai bune, oricum nu erau într-atât de bune ca ale altora. Atunci am început să citesc mai mult despre această artă, să mai merg la careva cursuri fotografice, să studiez mai bine photoshopul și, încetul cu încetul, pozele ieșeau mai bune.

# Ai făcut o școală de fotografie aici, în țară?

Da. Am făcut o școală într-un studio din Chișinău, am mai beneficiat și de cursuri private de la fotografi cu experiență. Am învățat multe și de sine stătător. Talentul de fotograf se dezvoltă, la bază fiind experiența. Evident, trebuie să ai o imagine bine-conturată ca să o captezi cu aparatul foto, dar trebuie să muncești asupra talentului tău.

 

PC: Igor Ni

# Care sunt tipurile de fotografie cele mai aproape de sufletul tău?

Fotografia artistică, cea de reportaj, de sport și portretele. Probabil, faptul că sunt un sportiv profesionist și înțeleg sportul mai bine mă și face să mă dedic de multe ori fotografiei sportive. Portretele îmi permit să descopăr în oameni ceva deosebit, o altă latură, ce diferă de normalitatea sa, astfel încât cei ce vor privi fotografiile să rămână uimiți și să-i spună „personajului” meu că nu-l cunosc așa ca în poză.

 

PC: Igor Ni

# Fotografii care te inspiră sunt…

Nick Bradshaw, Joe Lawrence, Serghei Maximishin și Iurie Kozyrev. Urmăresc și activitatea fotografilor locali. Îmi plac mult lucrările Nataliei Ciobanu, Alex Gubin, Roman Rybaleov.

 

PC: Igor Ni

# Cât de bine se leagă, în viziunea ta, fotografia artistică cu cea comercială?

Aceasta este o legătură destul de complicată. Atunci când faci o fotografie comercială, te bazezi mai mult pe cerințele clientului tău și nu poți să-ți permiți să faci ceea ce-ți dorești și să nu satisfaci dorințele clientului.

# #diez a văzut că ești parte a comunității TFP Moldova. Spune-ne cât îți este de ușor să colaborezi cu oamenii pe care nu-i cunoști?

Și acest aspect pare puțin complicat. În TFP Moldova poți întâlni diverse niveluri de fotografi, dar în viziunea mea, un fotograf trebuie să fie un individualist – nu poți să te împarți cu toți cu tot ceea ce ai. Trebuie să păstrezi ideea ta pentru tine, ca să nu vă treziți, într-un final, cu aceleași poze. În orice caz, în comunitatea TFP mi-am găsit prieteni-adepți cu care avem aceleași viziuni și ne place același gen și stil de fotografie.

 

PC: Igor Ni

# Ce te inspiră pe tine?

Mă inspiră oamenii frumoși, cu un caracter deosebit.

# Un cadru bun, aproape ideal, cât timp ți-ar lua?

Dacă la început îți iese destul de rău, trebuie să mergi înainte până îți iese acest cadru. Asta ar dura o oră, poate două, însă rezultatele nu se lasă îndelung așteptate.

 

PC: Igor Ni

# Ai calculat vreodată cât te costă pasiunea ta?

Foarte scump, însă merită. Lucrez cu cele mai bune lentile, cu un aparat foto performant care costă cel puțin cinci mii de euro. În plus, am procurat numeroase accesorii pentru a-mi deschide un studio, așa că, această pasiune este scumpă.

# Un fotograf poate supraviețui cu pasiunea sa în Moldova?

Depinde în totalitate de tipul de fotografie ales. Dacă este fotografia documentară, atunci nu. Dacă însă este fotografia comercială, de nuntă sau alte tipuri de evenimente – da. Eu, personal, fac mai puțină fotografie nupțială.

 

PC: Igor Ni

# Că tot ai pomenit mai sus de fotografia sportivă, la ce nivel, în opinia ta, este ea la noi?

Fotografia la noi este la un nivel mediu și cam lasă de dorit. La noi într-adevăr locuiesc fotografi buni, dar la capitolul fotografie sportivă ei nu atrag foarte multă atenție anume la prelucrare.

 

PC: Igor Ni

# Este posibil de combinat arta cu sportul?

Da, este posibil. Eu încă nu am reușit să o fac, însă am o mulțime de idei pe care vreau să le realizez împreună cu sportivii de vază de la noi din țară. Îmi pun scopul să-mi realizez proiectul în următoarele 12 luni.

# Ai putea recomanda trei locuri din Chișinău potrivite pentru fotografie?

Sincer, probabil nu aș putea da asemenea recomandări, pentru că, în mare parte, lucrez în studio, combinând un fundal mai nou cu imaginea captată, pentru a putea scoate ceva interesant. Totuși, este complicat să pui luminile necesare pentru a putea face poze reușite acolo unde ai ales locul.

 

PC: Igor Ni

# Ce le dorești persoanelor care urmează sau vor să facă fotografie?

Lucrați mai mult asupra pasiunii voastre. Americanii se conduc după regula „a photo a day”, ceea ce mi se pare foarte util, pentru ca să analizezi cum trebuie pozele pe care le faci în fiecare zi, să le prelucrezi și, astfel, să ajungi la rezultate uimitoare.

Echipa #diez îi mulțumește lui Igor pentru timpul acordat și îi dorește succes și rezultate excepționale în tot ceea ce face.

 

PC: Igor Ni
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine