Grecii acceptă măsuri și mai dure decât cele anterioare Referendumului

tsipras-europe-231433327535
Foto:Prim-ministru grec Alexis Tsipras PC: stokokkino.gr

După ce alegătorii eleni au respins prin Referendum măsurile creditorilor internaţionali, Grecia s-a reîntors la masa de negocieri cu liderii zonei euro. După 17 ore de discuții, Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras a cedat în fața măsurilor de austeritate propuse de creditori, care sunt de data aceasta și mai severe.

Liderii zonei euro au spus că Grecia va primi până la 86 de miliarde de euro, pe parcursul a trei ani, cu condiţia ca Tsipras să respecte un calendar strict de măsuri, scrie MEDIAFAX.

Astfel, Grecia trebuie:

Până pe 15 iulie:

# să simplifice sistemul TVA şi să extindă baza de aplicare a taxei, pentru creşterea veniturilor;

# să implementeze un program mai larg de reforme în domeniul pensiilor;

# să asigure independenţa totală a institutului de statistică ELSTAT.

Până pe 22 iulie:

# să adopte Codul de Procedură Civilă, care conţine reforme majore pentru sistemul judiciar, menite să accelereze semnificativ procesele şi să reducă cheltuielile;

# să implementeze Directiva UE referitoare la redresarea şi închiderea băncilor, cu sprijinul Comisiei Europene.

Alte măsuri pe care grecii trebuie să le ia în calcul:

# adoptarea reformelor ambiţioase de piaţă, inclusiv în privinţa comerţului în zilele de duminică, programul de lucru în comerţ, dreptul de proprietate asupra farmaciilor şi reforme pentru brutării;

# privatizarea operatorului reţelei de electricitate (ADMIE);

# analizarea legislaţiei muncii, inclusiv cea referitoare la organizarea grevelor şi ulterior alinierea prevederilor legale cu practicile europene şi nerevenirea la practicile anteriorare care nu sunt compatibile cu obiectivele promovării unei creşteri sustenabile;

# intensificarea eforturilor pentru privatizarea companiilor de stat;

# modernizarea sistemului administrativ pentru reducerea costurilor.

Guvernul elen trebuie totodată să discute cu instituţiile creditoare noile texte legislative, înainte ca acestea să fie înaintate Parlamentului.

La sfârșitul ședinței de negocieri care a avut loc la Bruxelles, cancelarul Germaniei, Angel Merkel, a declarat: „Încrederea trebuie reconstruită, autoritățile grecești trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ceea pentru ce și-au exprimat acordul”, scrie Bloomberg.

În aceeași ordine de idei, Președintele francez, Francois Hollande, a spus că: „Trebuie să reușim. Ce-ar fi spus lumea dacă Grecia părăsea zona euro? Că zona euro nu este capabilă să-și mențină integritatea? Că Grecia nu-și poate asuma responsabilitățile?”.

„Am îndurat o luptă grea în ultimele șase luni și am luptat până la capăt pentru a ajunge la cea mai bună decizie, o decizie care i-ar permite țării să stea pe picioarele ei”, a fost declarația Prim-ministrului grec, Alexis Tsipras.

Reamintim că Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie, Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine