ADMITERE 2015: Au fost făcute publice planurile de admitere în colegii și școli profesionale

colegiu
Foto:PC: Aleg Carieră în IT

Planurile de admitere în colegii și școlile profesionale, cât și proiectul de restructurare a rețelei de instituții de învățământ profesional tehnic au constituit subiectele de bază în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, 8 iulie, de Ministerul Educației.

Potrivit Lorettei Handrabura, viceministra în exercițiu a educației, admiterea în colegii și școli profesionale va începe pe data de 16 iulie, concomitent cu admiterea în licee. În anul curent, pentru cele 80 de programe de formare din colegii a fost rezervat un plan de admitere de 9.065 de locuri, dintre care 4.309 sunt cu finanțare bugetară, iar 4.021 – cu finanțare pe bază de contract. Din numărul total de locuri, 735 au fost rezervate pentru instituțiile private. Totodată, a fost majorat și numărul de locuri pentru instruirea la programul cu frecvență redusă – 240, cu 60 mai mult față de anul precedent.

Cele mai multe locuri – 1.161, au fost repartizate pentru medicina generală. Alte 670 – pentru specialitățile transport auto, 505 – pentru informatică, 485 – pentru contabilitate, 271 – pentru pedagogie preșcolară, iar 250 – pentru asistența socială.

„În cazul colegiilor, candidații au dreptul să participe la concursul de admitere concomitent la trei specialități, în cadrul aceleași instituții de învățământ, dar pot fi înmatriculați numai la o singură specialitate din cele pentru care au optat”, a menționat Loretta Handrabura.

Admiterea în colegii se va încheia pe data de 8 august, rezultatele urmând să fie afișate până la 10 august. În perioada 11-13 august se va desfășura concursul repetat pentru locurile rămase neacoperite, iar rezultatele finale vor fi anunțate până la 15 august.

În cazul școlilor profesionale, planul de admitere prevede 11 mii de locuri, inclusiv 9.701 – cu finanțare de la buget și 1299 – pe bază de contract. Alte 180 de locuri au fost repartizate pentru instituțiile private.

Cele mai multe locuri cu finanțare de la bugetul de stat – 2.475, au fost rezervate pentru domeniul construcții. În același timp, 889 locuri au fost alocate pentru formarea bucătarilor, 840 – pentru meseria mecanic auto, iar 640 – pentru electrosudor montator.

Viceministra Handrabura a mai spus că în planul de admitere pentru școlile profesionale au fost incluse 25 de meserii noi. Majoritatea acestora , 7 la număr, fac parte din domeniul construcții, cîte patru meserii noi au fost repartizate pentru domeniile agricultură și transport, iar cîte trei meserii au revenit domeniilor industrie și servicii.

O altă noutate este că elevii care nu au absolvit gimnaziul, dar au atins vârsta de 16 ani, pot participa la concursul de admitere în școlile profesionale. Candidații respectivi pot opta pentru meseriile cu durata de instruire de doi ani, în baza unui certificat de confirmare a studiilor urmate, eliberat de instituția de învățământ general în care și-au făcut studiile.

Viceministra educației a mai anunțat că în anul curent a fost rezervat un număr mai mare de locuri la meseriile propuse pentru instruirea duală – 340, față de 60 în anul trecut. Instruirea duală – care presupune îmbinarea orelor teoretice din cadrul instituției de învățământ cu orele practice, organizate nemijlocit la întreprindere, a fost pilotată în cadrul „Draxlmaier Automotive” SA. În anul viitor de studii învățământul dual va fi extins și pentru alte meserii, în parteneriat cu alte întreprinderi din economia națională.

Admiterea în școlile profesionale se va încheia pe data de 14 august, urmând ca rezultatele să fie anunțate până la data de 16 august. În perioada 17-20 august va avea loc concursul repetat pentru locurile neacoperite, iar anunțarea rezultatelor finale se va face până la data de 25 august.

Taguri: #admitere
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine