Opt motive pentru a alege o universitate din Moldova

22
Foto:PC: usm.md

Dorința de libertate, de a fi independent și de a avea o diplomă internațională îi motivează pe tineri să aleagă o universitate de peste hotarele țării. Chiar dacă țara noastră este mică și, așa zis, săracă, tinerii sunt cei care ar trebui să contribuie cel ai mult la dezvoltarea ei. Din această cauză, echipa #diez te motivează să alegi o universitate din țara noastră, aducându-ți argumente concrete de ce ar trebui să faci asta.

Pentru că educația reprezintă o ținta importantă, absolvenții liceelor încearcă să găsească cea mai bună oportunitate pentru studii. Mulți tineri ce au absolvit o universitate de peste hotare vorbesc doar de bine despre această experiență. Totuși, studiile în străinătate reprezintă o adevărată provocare la care nu toți tinerii ar putea să facă față. Studiind la o universitate din Moldova, vei beneficia de câteva aspecte care cu siguranță te vor face mai fericit. Iată câteva dintre ele:

#1. Ești aproape de casă, familie și locuri dragi.

PC: curentul.md

Poate că alte țări sunt mai mari, mai curate, cu munți înzăpeziți, cu străzi largi și transport gratuit, dar Moldova rămâne a fi țara pitorească ce-ți oferă liniștea pe care în altă parte nu o vei găsi.

#2. Vei studia pe limba ta.

PC: yupi.md

Cât de bine nu ai cunoaște o limbă străină, vorbirea ta se va diferenția de cea a colegilor. Studiind în străinătate, vei întâlni unele dificultăți în vorbire, mai ales în cadrul orelor de curs, atunci când se folosesc termeni mai complicați. Alegând o universitate de la noi, informația primită în timpul orelor va fi mai accesibilă, iar tu vei putea să-ți dezvolți capacitățile de comunicare și să ai o dicție perfectă.

#3. Vei economisi bani.

PC: bani.md

Trebuie să recunoaștem că studiile de peste hotare sunt mult mai scumpe, mai ales dacă alegi să înveți în state precum Elveția, unde în fiecare lună un student cheltuiește în medie 1 000 franci elvețieni (19 941 lei). În Moldova, în schimb, taxele sunt mai reduse, mai ales dacă ai și o bursă. În acest an, în cadrul studiilor superioare de licență se prevede admiterea a 6 105 persoane cu finanțare bugetară sau 34,1% din numărul total de înmatriculări. Pe lângă acestea, căminele studențești din Republica Moldova percep o taxă foarte mică. Potrivit Ministerului Educației, în prezent, taxa medie de cazare pentru un student în căminele instituțiilor de învățământ de stat este de 183,0 lei/lună, pentru un elev în căminele colegiilor este de 172,0 lei/lună, pentru un elev din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar este de 45,0 lei/lună.

#4. În Moldova, sistemul de admitere este foarte simplu.

PC: basarabenisibiu.wordpress.com

Dacă ai susținut examenul de bacalaureat, Ministerul Educației îți oferă șansa să te înscrii la mai multe specialități concomitent, din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învățământ superior. În prezent, în Republica Moldova activează 30 de universități, inclusiv 19 instituții de stat și 11 instituții private. La ciclul I din învățământul superior se realizează formarea profesională la 170 de specialități.

#5. Suntem o țară fericită.

PC: Facebook/Maxim Chumash

Potrivit Raportului Mondial al Fericirii pe 2015 (World Happiness Report 2015) realizat cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite (ONU), Republica Moldova se clasează pe locul 52 în topul celor mai fericite țări din lume, iar România, țara unde învață cei mai mulți studenți din Moldova, se află pe locul 90.

#6. Vei putea să te bucuri în continuare de tradițiile și cultura moldovenească.

PC: Facebook/Maxim Chumash

Cât de mult nu ne-am dori, atunci când suntem departe de casă uităm de obiceiuri și tradiții. Studiind acasă, te vei bucura în continuare de obiceiuri și, mai ales, de bucatele tradiționale, care, pe lângă faptul că sunt printre cele mai bune, sunt și sănătoase. În anul 2014, organizația internațională „Oxfam” a întocmit un raport privind accesibilitatea, calitatea și diversitatea produselor alimentare, iar țara noastră ocupă locul 44 în lume din 125 de țări.

#7. Moldova are nevoie de tineri. 

PC: yupi.md

Suntem o țară în dezvoltare, iar tinerii ar trebui să se implice în cât mai multe activități care să contribuie la progresul acesteia, tinerii alcătuind 25% din populația Moldovei. Biroul Național de Statistică arată că pe parcursul anului 2014 din țară au plecat pentru a se stabili cu domiciliul permanent în străinătate 2 374 de persoane, majoritatea emigranților având vârste cuprinse între 20 și 39 de ani.

#8. Trebuie să studiezi în Moldova, deoarece vrem să scriem despre tine atunci când vom realiza un articol despre tinerii de succes care au absolvit o universitate autohtonă.

 

PC: usm.md

Indiferent de universitatea pe care o alegi, nu uita să fii cel mai bun, iar după absolvire să activezi aici, în Moldova.

Angelina Mașcauțan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine