Pentru unii tineri, vacanța de vară nu reprezintă neapărat perioada de odihnă și distracție. Din ce în ce mai mulți studenți renunță la vacanța de vară în favoarea unui job. Dacă ești și tu printre ei, dar nu știi unde te-ai putea angaja, echipa #diez îți oferă câteva sugestii ce ar facilita căutările tale.
Chiar dacă găsirea unui job în țara noastră pare a fi un lucru dificil, dacă într-adevăr îți dorești, poți să găsești ceva interesant, distractiv și bine plătit. Un job de vară îți oferă posibilitatea să te dezvolți, să descoperi oameni noi, dar mai ales, să-ți petreci timpul eficient. Indiferent dacă jobul este sau nu unul relevant și în acord cu specialitatea aleasă de tine, el atestă faptul că te-ai confruntat cu un program de lucru, că ești o persoană activă, iar acest lucru ar fi demn de menționat în CV-ul tău. Dacă îți dorești să te angajezi, echipa #diez îți propune câteva joburi spre care îți poți îndrepta atenția.
Vânzător de înghețată
Odată ce te vei angaja la un astfel de job, vei socializa și vei cunoaște oameni noi. Activitatea în sine nu este foarte dificilă, iar atmosfera va fi una plăcută. Cristina Lapșin, studentă la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, ne-a confirmat acest lucru: „Mulți angajatori nu vor să ia studenți, deoarece nu au stagiu de muncă. Când m-am angajat aici, nu mi s-a cerut experiență, ci amabilitate și prudență. Programul de lucru este puțin dificil, lucrez 13 ore pe zi, două zile libere și două la lucru, dar și salariu este unul bun”.
Distribuitor de pliante
Distribuirea fluturașilor este cel mai la îndemână job. Poți fi angajat chiar dacă nu ai vârsta de 18 ani, iar beneficiul este că vei fi plătit pe oră. „Pentru fiecare tânăr, un serviciu este binevenit, pentru că îți permite să te dezvolți și să-ți faci banii proprii. Programul meu de lucru este diferit: luni lucrez trei ore, de marți până joi, câte două ore, iar în weekend, câte șase ore pe zi. Desigur că este obositor, dar pentru un elev este un job destul de bun”, ne-a declarat Vlad Plămădeală, elev la Liceul Teoretic „Vasile Vasilache”.
Meditații
Dacă stăpânești bine o limbă străină, nu ezita să împarți cunoștințele tale cu alte persoane. Sunt multe familii care își doresc ca odraslele lor să facă cursuri în perioada estivală. Calitățile de care trebuie să dispui sunt răbdarea și perseverența. „După părerea mea, un job este una dintre cele mai eficiente metode de a obține experiență de lucru. Experiența pe care o poți obține lucrând te face diferit și este, cu siguranță, un plus pentru CV-ul tău. Avantajul evident al acestui job este faptul că, pregătindu-te pentru fiecare lecție, îți amintești multe lucruri pe care le-ai uitat pe parcursul anilor. De asemenea, ai oportunitatea să-ți dezvolți abilitățile de comunicare. Unicul dezavantaj al acestui job este că îți ia mai mult timp decât orele echivalente lecțiilor. Îmi lua cel puțin trei ore ca să mă pregătesc pentru fiecare lecție”, ne-a declarat Lifciu Tatiana, studentă la VIA UC, Danemarca.
Chelner
Un chelner bun este o persoană sociabilă și o gazdă bună. Cel mai important lucru din această meserie este să știi să lucrezi în echipă și să ai abilități excelente în deservirea clienților. „Este important pentru un student să lucreze, pentru că tinerilor niciodată nu le ajung bani de buzunar. Acest job este foarte obositor. Să lucrezi 20 de ore stând în picioare, câte 3 – 4 zile la rând este ieșit din comun. Angajatorii cer de la noi punctualitate, acuratețe și responsabilitate, ca la oricare alt job, de altfel. Salariul variază între 300 și 500 de lei pe zi, în dependență de complexitatea banchetului”, a afirmat Andrei Boldovski, elev la Liceul Teoretic „Hyperion”.
Bonă
Chiar dacă acest job pretinde mai multă responsabilitate, el te pregătește să devii părinte. Angajându-te, vei avea un program liniștit și distractiv. Maria Tulbure, studentă la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, ne-a povestit despre această meserie: „Pe timp de vară, toți tinerii își doresc un job care sa le aducă câțiva bănuți, dar să le lase timp și pentru distracții, iar eu am ales sa fac babysitting. Astfel, îmi petrec timpul într-un mod plăcut, jucându-mă și având grijă de copii. Avantajul acestei meserii este că nu sunt ocupată întreaga zi, dar și riscurile sunt pe măsură. Având în supraveghere un copil de un an sau mai mic, trebuie să fii foarte atentă. În plus, trebuie să ai grijă ce fel de mâncare îi oferi și de toate obiectele ce-l înconjoară. De obicei, eu aleg copii mai mari de doi ani. Astfel, pot ieși cu ei în parc să ne jucăm sau îi pot ține ocupați cu diferite jocuri captivante. Activând în acest domeniu pe timp de vară, poți avea norocul să beneficiezi și tu de-o mică călătorie într-o zonă turistică, pentru că, din ce în ce mai multe familii aleg să-și ia o bonă atunci când pleacă în vacanță, toate cheltuielile fiind achitate de familia respectivă”.
Barman
Această meserie presupune deservirea clienților și asigurarea unui spectacol pentru consumatori. Ca să fii profesionist, poți să frecventezi niște cursuri în acest domeniu, astfel, salariul tău va fi unul mai generos. „M-am angajat în calitate de barman încă de când aveam 15 ani. De la început, mi-am dorit să lucrez doar în vacanța de vară, însă cu timpul, am îndrăgit aceasta activitate și am lucrat timp de trei ani. Această profesie nu este atât de ușoară, dar este foarte interesantă, pentru că ai oportunitatea să cunoști oameni noi și să primești o mulțime de complimente. Dezavantajele sunt că este foarte obositor, programul de lucru este pe timp de noapte, iar salariul nu este tocmai cel mai bun. Cu toate acestea, pentru orice student este o bucurie și o satisfacție atunci când ai salariu propriu”, afirmă Ionela Bivol, studentă la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.
Menajeră
Jobul în sine se adresează în special fetelor. Dacă ești atentă și activă, acesta ți s-ar potrivi perfect. Acest lucru ni l-a confirmat Doina Grecu, studentă la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Kinetoterapie: „Când m-am angajat la acest job nu mi s-a cerut experiență de muncă, iar asta m-a motivat și mai mult să lucrez. Cred că, pentru orice studentă, un job ar fi binevenit, deoarece te ajută să fii independentă. Chiar dacă salariul nu este unul foarte bun, este bine să fii activă și să nu pierzi timpul de vară stând acasă”.
Vânzător de haine
Dacă te adresezi prin diverse magazine sau la piață, cu siguranță vei găsi de lucru în acest domeniu. Jobul în sine nu implică mari bătăi de cap, mai ales dacă ai puțină putere de convingere și știi să comunici cu oamenii. „Tot mai mulți dintre tineri învață o profesie, dar nu se pot angaja. Eu am încercat să mă angajez pe specialitate, dar nu îmi convenea graficul de lucru. Aici lucrez de la 6.30 până la 17. Când m-am angajat, nu mi s-au pus anumite restricții, dar pe parcursul perioadei de lucru, angajatorii se uită cum lucrezi, dacă ești activ și dacă poți comunica cu cumpărătorii”, ne-a mărturisit Ina Tucan, studentă la Colegiul Cooperatist din Moldova.
Angelina Mașcauțan