A fost majorat prețul carburanților la două companii petroliere

benz
Foto:PC: transilvaniabusiness.ro

Două companii petroliere au majorat preţurile carburanţilor. Astfel, benzina Premium 95 s-a scumpit cu 20 – 40 de bani pentru un litru.

Acum, un litru de acest tip de carburant costă 17 lei şi 94 de bani, faţă de 17,5 lei, preţul vechi. A doua companie a majorat preţul cu 20 de bani, până la 17,7 lei pentru un litru de benzină Premium 95, informează Timpul cu referire la Publika.

Potrivit Jurnal.md, petroliştii dau vina pe majorarea cotaţiilor PLATT’S la produsele petroliere, a preţurilor de import şi a cotelor accizelor la importul acestor produse. Totodată, de vină ar fi şi deprecierea cursului oficial şi comercial al monedei naţionale faţă de dolarul SUA.

Totodată, una din companii a informat ANRE că va diminua preţul de comercializare a motorinei cu 1,2% sau în mediu cu 20 bani/litrul, preţul acestea fiind de 16,25 lei per litru.

Potrivit ANRE, din ianuarie şi până la începutul lunii iunie, cotaţia medie PLATT’S la benzină a crescut cu 44,4%, iar la motorină cu 23,8%.

În consecinţă au crescut şi preţurile de import a produselor petroliere. Astfel, la începutul lunii iunie preţul de import al unei tone de benzină a sporit, faţă de media lunii ianuarie, în dolari SUA, cu 36,5% – de la 524$/tona până la 715$/tona. În cazul preţurilor la motorină, creşterea a fost de 17,3% – de la 545$/tona până la 639$/tona.

În ceea ce priveşte accizele la importul produselor petroliere, acestea au fost majorate, începând cu 1 mai 2015, cu 6,1%. Totodată, la începutul lunii iunie curent moneda naţională s-a depreciat, faţă de luna ianuarie 2015, cu 9,5%

Aceasta este a cincea modificare a preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere în anul 2015. Pe parcursul lunii ianuarie preţul benzinei a fost diminuat, faţă de decembrie 2014, de trei ori succesiv în mediu cu 5,2 %. În aceiaşi perioadă, preţul motorinei a scăzut cu 4,8%.

În luna februarie preţurile la benzină şi motorină au fost modificate de două ori, prima dată preţurile la benzină s-au majorat, faţă de media lunii ianuarie, cu 4,6% şi la motorină – cu 4,9%, iar a doua oară s-au micşorat cu 1,1% la benzină şi 0,6% la motorină.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine