(foto) Carnavalul „Vara chișinăuiană” – un dialog cu sine, cu omul și cu natura

11349071_1112730625409332_56347854_n
Foto:PC: Afina Nikoli

Lumea teatrului a fost descoperită de curând în Chișinău, la un eveniment ce s-a desfășurat în Parcul Dendrariu. Un grup de actori creativi a invitat curioșii să cunoască ce este arta carnavalului și să-și cultive abilitățile actoricești.

#diez a relatat anterior despre Studioul Teatral care îi invită pe cei dornici să afle care sunt ritualurile carnavalului.

„În prezent, în toată lumea se caută noi forme ale carnavalului”, spun organizatorii. Iată ce secrete ale carnavalului au dezvăluit pentru #diez:

Raiul care se reîntoarce în noi

Secole de-a rândul carnavalul a fost o mișcare în mase spre adevărul din lume, din om și din relațiile dintre oameni. Atunci când începea carnavalul, orașul se transforma în rai, unde nu este inegalitate în societate, foamete și nici moarte, care se preschimbă continuu, transformându-se în altceva, chiar și în dulciuri, ca în Mexic, unde și până în zilele de astăzi oamenii își dăruiesc unul altuia cranii din caramelă. Deci, noi muncim și până acum ca lumea să devină așa cum este pe timp de carnaval și din această cauză încercăm să reînviem carnavalul anual – un ritual puternic care îndeplinește acest vis. Studioul Teatral organizează în Chișinău evenimente de acest fel din 2007, iar în acest an a evoluat la o etapă nouă.

 

PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli

Fiecare în centrul carnavalului

În carnaval mereu jucau spectatorii; actorii și oricine din specialiști era personal organizatoric, iar acțiunea o efectua omul. Lumea știa pentru ce face acest lucru și care sunt regulile și stilul de secole al acestui joc. Astfel, fără participarea spectatorilor, un carnaval nu este carnaval.

Cum poate fi această participare în ziua de azi? Regulile vechi vor părea arhaice pentru un om modern, ele răspund la alte întrebări, care nu interesează în prezent. Aici se pot combina forme ale teatrului contemporan; paradoxul, imprevizibilitatea, polisemia, estetica curajoasă și stilul, iar per general – suprarealismul bazat pe psihologie, asemănător cu somnul. Este o formă neobișnuită, dar cu sens actual pentru noi. Și cum de făcut așa, încât aceste forme ale carnavalului să fie accesibile pentru orice doritor de a participa?

 

PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli

Aventurile timpului pentru carnaval

Această întrebare am rezolvat-o pe data de 7 iunie, pe malul unui lac mic și fermecat din Parcul Dendrariu. Împreună cu spectatorii am elaborat principiul principal al carnavalului – dialogul omului cu sine însuși, cu altă persoană și cu lumea înconjurătoare. Un dialog în care totul se modifică și se dezvoltă, devenind curgător, interesant și viu.

Un stejar ne proteja cu grijă de soare la umbra sa. Sub mantia luminii văratice și a umbrelor capricioase, actorii interpretau spectacolul „Viața timpului de carnaval, furată de la François Rabelais”. Sincer vorbind, nu am furat nimic de la Rabelais, doar am împrumutat o idee: el a scris un roman despre viața uriașilor, iar noi am jucat un spectacol despre soarta Timpului de Carnaval, despre modul straniu în care a apărut, cum a evoluat, cum a îmbătrânit, a murit și apoi a reînviat. După aceasta totul s-a finisat cu o sărbătoare mare. Spectacolul a fost compus din fragmente-ritualuri. Înainte și după fiecare parte, noi discutam cu publicul. Mai întâi spuneam despre ce este ritualul și apoi întrebam ce au văzut oamenii în el și ce au descoperit pentru sine. După aceasta, spectatorii au jucat de sine stătător unele mici ritualuri-improvizații, dintre care unii au fost anterior la traininguri în studio, iar alții au învățat pe loc de la master-class-uri.

 

PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli

Totul s-a desfășurat de minune! Le-a reușit și actorilor, și spectatorilor să readucă timpul carnavalului. Nu doar a reînviat, ci s-a și aranjat într-o nouă viață. Ne bucură nespus de mult că au participat în joc și copii, chiar dacă procesul nu este copilăros, ei se transformă în participanți activi.

Nu am stabilit încă cum va avea loc jocul spectatorilor la următorul carnaval, ce forme va putea avea, dar noi știm deja mai multe despre aceasta, decât înainte de întâlnirea cu Timpul Carnavalului sub umbra stejarului.

Sperăm că ritualul carnavalului ne va ajuta să îndeplinim cele mai curajoase și cele mai adevărate dorințe, nu doar pentru cei care au participat și s-au uitat, ci pentru toți locatarii planetei Chișinău și galaxiei Moldova. Analizând experiența anuală, așa se întâmplă după joc. E nevoie doar de răspuns la o întrebare: Ce îmi doresc eu cu adevărat?

 

PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
PC: Afina Nikoli
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine