Mai înainte își asculta cu atenție elevii, iar de opt ani deja își ascultă cu aceeași dăruire consătenii, devenind treptat un „doctor al sufletelor oamenilor”. Valentina Carastan este primarul unei localități frumoase din sudul Moldovei, iar despre cum a reușit să câștige încrederea oamenilor din Slobozia Mare, astfel încât să preia acum cel de-al treilea mandat, ne-a povestit în cele ce urmează.
I-a plăcut limba română și și-a dorit să le insufle și altora dragostea de cuvânt, așa cum și dânsei i-au insuflat-o, pe vremuri, profesorii săi. Valentina Carastan e născută la Slobozia Mare, raionul Cahul, și de opt ani e doctor de suflete sau altfel spus primarul localității.
În 1990 își începea cariera de profesor de limbă română, iar despre acest lucru ne-a spus că a fost o provocare frumoasă, întrucât pe fundalul Mișcării de renaștere națională și revenire la scrierea latină, profesori de română erau foarte puțini. A revenit astfel în Slobozia Mare, iar până în anul 1999 a predat elevilor la gimnaziul Alecu Mare din sat.
În același an făcea cunoștință cu domeniul administrativ, fiind Secretar al Consiliului local până în 2003, când revenea la Gimnaziu în calitate de director. În curând însă experiența de lider comunitar urca un nou nivel și, astfel, în 2007 era aleasă ca primar al satului său de baștină.
Despre schimbarea pe care politica a adus-o în viața ei ne-a spus că la Primărie a simțit cum se respiră cu adevărat viața de la sat. „Să conduci o școală și să conduci un sat e diferit prin faptul că la școală mă întâlneam cu o lume frumoasă și nevinovată. La Primărie am văzut realitatea dură și crudă a societății. Am încercat să mă transpun în viața oamenilor, să fiu empatică cu stările lor de spirit, să le înțeleg durerile. De-a lungul timpului am fost un doctor al sufletelor oamenilor, dar nu întotdeauna am putut să-i ajut. Conta însă faptul că îi ascultam, iar în acest mod am înțeles că e foarte important să vorbești cu oamenii, ca ei să te simtă aproape. E o mare greșeală să te poziționezi mai sus decât ei.”
La început, nu a fost neapărat ideea de a schimba domeniul de activitate în favoarea politicii, ci în favoarea administrației publice locale, din simplul motiv că lucrurile nu mergeau atât de bine în localitate, recunoaște primarul satului Slobozia Mare. „Noi avem potențial și trebuie să creștem, iar din acest considerent, mi-am zis să încerc să fac o schimbare, mai ales când vedeam că alte localități se dezvoltă, implementând proiecte cu fonduri europene, practică încă nevalorificată la noi pe atunci.”
Schimbarea la față a satului Slobozia Mare
Încrederea pe care a insuflat-o cetățenilor i-a permis să lupte și cu cei mai nemulțumiți oameni și asta pentru că a lucrat cu dăruire: „Dacă vii la Primărie să te uiți la oră de la 8 la 5, aproape că n-ai făcut nimic. Primăria cere sacrificiu, cere ore de lucru peste program. După opt ani de zile, cred că oamenii au făcut diferența între localitatea noastră de atunci și cea de acum”.
Schimbarea la față a satului a avut loc la propriu, ne confirmă dânsa. „Țin foarte mult la proiectul aprovizionării cu apă potabilă, prin cei 22 de km de rețea de apeduct. Am investit foarte mult în cultură. Având un colectiv artistic care se remarcă la nivel internațional – „Vatra Horelor”, reparația Casei de Cultură era inevitabilă. Am reconstruit muzeul cu care ne mândrim foarte mult. Realizările noastre au o țintă clară, tindem să devenim un sat european.”
Conceptul unui sat modern european
Valentina Carastan crede că satul moldovenesc modern are salvare în conștientizarea problemelor de către locuitorii săi, probleme pe care aceștia trebuie să și le asume. „La noi, cele mai importante probleme rămase încă nerezolvate sunt canalizarea și salubrizarea. În cazul în care canalizarea, pentru care avem și un proiect tehnic, ar avea sorți de izbândă în următorii doi – trei ani, cu salubrizarea ar dura ceva mai mult, din cauza faptului că cetățeanul nostru nu este suficient de conștient de consecințele pe care le pot avea acele deșeuri aruncate la întâmplare.”
„Spiritul organizatoric cu care mobilizezi o echipă profesionistă este cea mai bună abilitate pentru un lider”
Cei 26 de ani de experiență i-a dezvoltat alături de o echipă bună și datorită relațiilor frumoase pe care le-a creat cu oamenii. Satisfacțiile muncii vin din mulțumirea pe care oamenii o exprimă față de realizările tale, ne spune primarul: „La o întâlnire cu alegătorii am fost întâlnită cu flori”.
Model de viață – bunica sa
În politică le apreciază pe Ana Guțu, pentru că, ne spune ea, a demonstrat că poate fi sinceră și deschisă. A apreciat-o și pe una dintre cele mai mari femei ale lumii – Margaret Thatcher, dar cel mai important sfătuitor rămâne a fi bunica sa, cel mai influent model de viață, care a îndrumat-o prin înțelepciunea ei.
„Au fost momente în care simțeam tunuri îndreptate împotriva mea”
I-a fost greu încă de la început, mai ales din cauza atitudinii unor bărbați din localitate, ne spune. „Bărbații de la Slobozia Mare sunt geloși pe faptul că sunt conduși de către o femeie, până acum satul fiind tradițional condus de bărbați, începând de la gospodării agricole și alte mari organizații de pe teritoriul satului, dar am căpătat imunitate de-a lungul timpului. Îmi mai este greu și când văd bătrâni pe care nu-i pot ajuta cu nimic, pentru că nu am mereu puterea de decizie.”
Găsește resurse de energie, „nu știu de unde”, ne spune. În același timp, ne-a recunoscut că îi este dor și de pedagogie, de elevi și s-ar întoarce în domeniul care a consacrat-o.
Despre implicarea femeilor în politică
„Da, le încurajez foarte mult, pentru că femeile știu cum să propună un proiect de lege atunci când e vorba de probleme sociale, care sunt, de fapt, la ordinea zilei. Problema e că femeile nu își doresc să acceadă în politică, din motivul că vor să fie mai degrabă mame bune, soții bune și, activând în acest domeniu, nu poți reuși să faci totul bine.” Primarul ne-a spus că s-a bucurat întotdeauna de susținerea familiei: „Este adevărat că la început existau și unele reproșuri, dar au știut pe ce cale am ales să merg și m-au susținut”.
Valentina Carastan luptă într-un colțișor de țară pentru un sat european, pentru cetățenii pentru care a devenit în timp mamă și profesor spiritual și cu ajutorul cărora nu doar visează la schimbare, dar o trăiește și o aplică zi de zi.
∗∗∗
Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.