BAC 2015: Doi elevi au încercat să treacă la examen cu telefon și căști

bacalaureat1
Foto:PC: admiterea.md

Astăzi s-a desfășurat cea de-a doua probă a examenului de bacalaureat din sesiunea 2015. Cei 19.712 candidați au susținut proba la limba de instruire în 103 centre de bacalaureat. La examenul de limba și literatura română au participat 16.474 de candidați, iar la cel de limba și literatura rusă – 3.238 de candidați.

Primele date în urma examenului susținut astăzi arată că majoritatea actorilor implicați în organizarea sesiunii de bacalaureat au acționat în conformitate cu metodologia, respectând regulile de corectitudine și profesionalism stabilite. În timpul probei de astăzi, doi candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudare a examenului, în comparație cu 19 candidați eliminați anul trecut la aceeași probă.

Cu regret, informăm că toți candidații surprinși copiind sau care au avut asupra lor materiale interzise vor putea susține examenele de bacalaureat abia în anul viitor, acestora fiindu-le anulate toate examenele promovate în sesiunea curentă și interzicându-li-se accesul la următoarele probe de examen în sesiunea 2015. În acest context, Ministerul Educației și Agenția de Asigurare a Calității îndeamnă toți elevii să mizeze pe forțele proprii și să se pregătească cu seriozitate de examene, pentru a nu-și pune în pericol parcursul pregătirii profesionale”, a declarat în cadrul unui briefing directorul Agenției de Asigurare a Calității, Anatol Topală.

Potrivit acestuia, numărul scăzut de incidente din acest an, în comparație cu sesiunile din 2014 și 2013, precum și faptul că, la niciunul dintre cele două examene din această sesiune, testele nu au apărut pe internet sau în presă, demonstrează că are loc o schimbare de mentalitate în societate. „Ministerul Educației constată că părinții și elevii sprijină inițiativele Ministerului Educației, au căpătat încredere în evaluarea corectă asigurată în ultimii trei ani și văd avantajele pe termen lung ale aprecierii obiective a competențelor și cunoștințelor absolvenților de liceu”, a adăugat acesta.

Ministerul Educației recomandă părinților, actorilor politici, reprezentanților mass-media, să se abțină de la interferarea în buna desfășurare a bacalaureatului, să evite deranjarea și distragerea elevilor de la rezolvarea subiectelor propriu-zise.

Următoarea probă din sesiunea de bacalaureat 2015 se va desfășura marți, 9 iunie. În această zi va avea loc examenul la limba străină în 103 centre de bacalaureat. Proba va fi susținută de 21.385 de candidați, dintre care 11.721 vor susține proba la limba engleză, 9.176 – la limba franceză, 273 – la limba germană, 68 – la limba italiană, 109 – la limba spaniolă și 38 – la limba turcă. Menționăm că prin decizia Comisiei Naționale de Examene, 229 de candidați, deținători ai certificatelor, obținute în urma promovării examenelor cu recunoaștere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, au fost notați cu „10” din oficiu. Candidații respectivi nu se vor prezinta la proba de examen din data de 9 iunie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine