BAC 2015: Reforme cu succes? Testul la limba de instruire nu a apărut pe net

getImage-41
Foto:Sesiunea de BAC 2014 -Examenul la chimie postat pe o rețea de socializare

Măsurile anticopiat promovate de Ministerul Educației au avut efecte vizibile anul acesta. Astfel, candidații la bacalaureat care au susținut astăzi, 5 iunie, examenul la limba de instruire, nu s-au putut bucura de un ajutor din extern la rezolvarea itemilor.

Dacă în anii precedenți publicarea testelor la scurt timp după începerea examenului era un lucru obișnuit, în acest an se pare că cei antrenați în organizarea BAC-ului, dar și candidații au dat dovadă de mai multă maturitate și responsabilitate.

Datorită unor modificări la Codul contravențional, începând din anul curent, există posibilități de sancționare a persoanelor care vor facilita publicarea testelor la examenele de Bacalaureat și a celor de absolvire a clasei a IX-a înainte sau în timpul probelor. Publicarea subiectelor examenului de bacalaureat și/sau a celui de absolvire a ciclului gimnazial, precum și a soluțiilor la acestea până la începutul examenului sau pe durata desfășurării lui se va sancționa cu amendă. În cazul persoanelor fizice, amenda va constitui 50 – 150 de unități convenționale, adică 1.000 – 3.000 lei, în timp ce pentru persoanele juridice – 250 – 400 de unități convenționale, adică 5.000 – 8.000 lei. Amenzi cuprinse între 5.000 și 8.000 de lei vor plăti și persoanele cu funcție de răspundere care vor admite astfel de fraude, totodată acestea urmând să fie private și de dreptul de a deține anumite funcții sau de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un an.

Este de menționat faptul că în ultimii ani a scăzut de 5 ori numărul elevilor care au încercat să facă uz de fraudă, adică să aducă materiale interzise în sălile de examen. Prin urmare, dacă în sesiunea de examen din anul 2013 au fost eliminați peste 1.000 de candidați, anul trecut numărul acestora s-a redus până la 200.

La primul examen din această sesiune de BAC, susținut pe 2 iunie de candidații alolingvi la proba de limbă și literatură română, au fost eliminați doar 3 candidați pe motiv de fraudare a examenului, în comparație cu 11 candidați eliminați după prima probă de examen în sesiunea din anul trecut.

La examenul de astăzi au participat 19.712 candidați, dintre care 16.474 au susținut proba la limba şi literatura română, iar 3.238 – la limba şi literatura rusă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine