În cadrul Forului meseriilor a avut loc Gala Angajatorilor Remarcabili „RemarcAbilitatea”, în cadrul căreia au fost premiați angajatorii care angajează sau promovează politici și practici pozitive de angajare a persoanelor cu dizabilități.
Această primă ediție a Galei Angajatorilor Remarcabili s-a desfășurat anume în cadrul Forului meseriilor, pentru a arăta tuturor modelele de succes existente pe piața muncii din Republica Moldova, încurajând, astfel, atât persoanele cu dizabilități să își găsească un loc bun de muncă, cât și recrutorii să își modernizeze locurile de muncă, dar și modul de abordare a angajaților.
Ministrul Muncii protecției sociale și a familiei, Ruxanda Glavan, a menționat că încă în anul 2009, Republica Moldova a ratificat Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități. „Acum, țara noastră și-a asumat responsabilitatea să ofere dreptul la muncă, asigurându-le accesul la acesta. În 5 ani s-au reușit multe lucruri, acestea însă nu sunt suficiente, de aceea ne propunem, prin această gală, să identificăm angajatorii care au reușit să devină un exemplu”, afirmă Ruxanda Glavan.
În cadrul evenimentului au fost decernate trofee companiilor și instituțiilor selectate pentru următoarele categorii:
#1. Angajatorul remarcabil pentru amenajarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități.
Acest premiu a fost decernat companiei Moldcell, care a intreprins o serie de măsuri în vederea angajării și dezvoltării profesionale pentru persoanele cu nevoi speciale. Și anume:
# amenajarea rampelor de acces în blocurile companiei;
# utilarea sălilor de baie pentru persoanele în scaun cu rotile;
# accesibilizarea ușilor destinate special persoanelor cu dizabilități.
„Este obligațiunea noastră să promovăm un mod de viață corect, de aceea vă motivăm și pe voi să ne urmați exemplul prin implimentarea valorilor pentru a avea o calitate a vieții cât mai înaltă”, menționează Svetlana Bodaci, director resurse umane a companiei Moldcell.
#2. Angajatorul remarcabil pentru integrarea în câmpul muncii a celor mai multe persoane cu dizabilități.
Câștigătoarea acestui titlu a fost compania „Cristina SRL”, care are cel mai mare număr de persoane cu nevoi speciale angajate în câmpul muncii.
#3. Angajatorul remarcabil în realizarea unui model de succes de antreprenoriat social pentru persoanele cu dizabilități.
La acest capitol a fost premiată compania „Floare de Cireș”, care a reușit să intgreze în câmpul muncii mai multe persoane cu dizabilități mentale. Întreprinderea se află în satul Răzeni, raionul Ialoveni și oferă servicii de catering. Visul lor este însă mult mai mare, ei doresc să dezvolte un curriculum pentru formarea profesională a persoanelor cu dizabilități.
#4. Angajatorul remarcabil pentru promovarea modelelor inovative de integrare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități.
Compania premiată a fost „Red Union Fenoasa”, care a manifestat o atitudine prietenoasă față de persoanele cu dizabilități. De asemenea, compania exportă o parte din energie pentru unele proiecte inovative de susținere a persoanelor cu dizabilități. Este de menționat parteneriatul cu asociația „Motivație”, prin intermediul căruia, compania procură și dăruie angajaților săi mărțișoare create de către persoanele cu dzabilități.