(foto) Pioner în îngrijirea paliativă, HOSPICE Angelus Moldova povestește despre planurile de viitor

IMG_2109
Foto:Raluca Muntean și Valerian Isac, HOSPICE Angelus Moldova

În această săptămână, organizația non-guvernamentală filantropică HOSPICE Angelus Moldova invită susținătorii acesteia să participe la cel mai important eveniment marca HOSPICE – tradiționalul Bal de Caritate, care în acest an poartă tematica „Flowers and Wine”.

Cu această ocazie, reprezentanții HOSPICE Angelus Moldova au venit cu diverse note informative despre organizație și evenimentele sale în cadrul unei conferințe de presă. Valerian Isac, directorul executiv HOSPICE Angelus Moldova și Raluca Muntean, fundraiser, aduc la cunoștința publicului că organizația este pioner în îngrijirea paliativă. Fondată în 2000, organizația este cel mai important prestator de îngrijire paliativă, deși în total în Moldova sunt găsiți 11 prestatori de oferire a acestui tip de servicii.

 

IMG_2109

Astfel, în cadrul HOSPICE activează 32 de persoane, 24 dintre care sunt cadre medicale și asistenți sociali, care sunt implicați în importantele vizite la domiciliu, acordate pacienților, iar toți lucrătorii sunt dedicați problemelor persoanelor cu maladii incurabile și avansate cu pronostic limitat de viață sub 12 luni. „La prima vizită la domiciliu poți să te ciocnești cu agresivitatea sau indiferența din motivul unei frici că nici noi nu vom putea ajuta pacienții. După administrarea unui tratament de alinare a durerii, persoana ne întâmpină cu zâmbetul pe buze, mulțumind pentru ceea ce am făcut”, explică Valerian Isac. Cheltuielile unei vizite constituie circa 300 de lei și includ medicamentele necesare, consumabilele medicale și paramedicale, cheltuielile salariale, de transport și de întreținere.

 

IMG_2118

 

Potrivit datelor prezentate de d-nul Isac, în Moldova sunt peste 25 de mii de persoane ce suferă de maladii incurabile, progresive și avansate. În cadrul HOSPICE, în anul 2014 a fost oferit ajutor și tratamente a peste 2.330 de pacienți, printre care și copii, iar peste 1.586 de pacienți au beneficiat de pungi pentru stomă. „Urmează a fi creată o unitate medicinală HOSPICE, unde vor fi disponibile paturi funcționale electrice performante și alte accesorii importante, precum scaunele cu rotile, saltelele speciale sau pansamentele necesare. De asemenea, încăperile unde vor sta pacienții cu cazuri grave, vor fi special amenajate, pentru ca și rudele acestora să poată sta lângă ei să le aline durerea”, adaugă d-nul Isac. Unitatea medicinală va servi ca centru de excelență în domeniul îngrijirii paliative. În plus, organizația a colaborat cu Ministerul Sănătății pentru a modifica și elabora diverse documente legislative ce au permis îmbunătățirea calității vieții persoanelor ce suferă de maladii incurabile și în stare avansată.

 

IMG_2122

Aceste servicii sunt susținute de către diverse parteneriate importante, însă aproximativ 50% din banii adunați pentru acestea vin din activitățile de fundraising. „În 2014 am adunat circa 1,75 milioane de lei la nivel local, ceea ce nu ar fi putut fi posibil fără sponsori”, spune Raluca Muntean. Evenimentele care descriu activitatea de fundraising în cadrul HOSPICE Angelus Moldova sunt:

# Balul de Caritate, acesta fiind deja la a șasea ediție, având loc pe data de 16 mai începând cu ora 18:30 la Casa Sărbătorii;

# Quiz Night – eveniment lunar, unde se adună echipe pentru a se întrece la capitolul inteligență;

# Fashion for Action, unde doritorii donează haine, încălțăminte și accesorii pentru o cauză nobilă, ca eventual să fie expuse în cadrul unui Târg de Haine, iar alți doritori pot să le procure;

# Voices for Hope – concertul anual care adună nume mari pe scenă, ce susțin cauza HOSPICE.

 

IMG_2148

În vara lui 2014, echipa #diez a pornit o mișcare de Ice Bucket Challenge pentru susținerea activității HOSPICE Angelus. Bineînțeles, acestea nu sunt toate evenimentele de marcă HOSPICE care au loc pe parcursul unui an. Echipa #diez a reușit să meargă la evenimentul Quiz Night, unde lunar se adună un număr impunător de echipe ce susțin cauza HOSPICE, dar vin și din interesul propriu de a testa cunoștințele pe care le posedă. În seara de 13 mai au învins membrii echipei Tripple XXX.

 

IMG_2220

Sâmbătă va avea loc mult-așteptatul Bal ce este condus de către Președintele de onoare al organizației, principesa Marina Sturdza. În cadrul Balului sunt convocate circa 200 de persoane – reprezentanți ai comunității internaționale în Republica Moldova, ambasadori, reprezentanți ai mediului de afaceri și societății civile, înalți demnitari de stat. Toți cei prezenți la Bal beneficiază de o serie de activități interesante, precum ar fi licitațiile sau loteria, fiind totodată sensibilizați în spiritul filantropic, contribuind la consolidarea unei societăți mai bune. Amintim că Balul de Caritate „Flowers and Wine” va avea loc în această sâmbătă, 16 mai, la ora 18:30.

 

IMG_2120

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine