(vox) Ce cred politicienii despre libertatea presei în Republica Moldova

apicollage
Foto:Ce cred politicienii despre libertatea presei în Republica Moldova

Echipa Asociației Presei Independente a făcut mai multe voxuri pentru a vedea cum se simte libertatea presei în Republica Moldova și primii intervievați au fost politicienii.

Mihalache
Corneliu Mihalache

Corneliu Mihalache, deputat, Partidul Comuniştilor:

Presa liberă este o primă necesitate dacă vrem să construim un stat democratic. Presa este controlată politic în toată lumea, nu putem să ne ascundem după deget. În realitate, fără o politică diversă, nu putem avea o presă diversă.

În Moldova presa este parţial liberă. Nu putem vorbi de o presă sută la sută acaparată, deşi noi avem monopolizarea mass-media. Nu cred că în scurt timp presa va deveni liberă.

 

Pistrinciuc
Vadim Pistrinciuc

Vadim Pistrinciuc, deputat Partidul Liberal Democrat:

Este esenţial să avem o presă liberă, inclusiv liberă de anumite constrângeri financiare sau de altă natură.

Avem o presă parţial liberă şi nu atât din cauza unor constrângeri administrative, cât din lipsa posibilităţii de a se dezvolta ca instituţii economice independente. Pentru a fi îmbunătăţită situaţia, ar trebui să existe clarităţi vizavi de piaţa mediatică, poate anumite facilităţi pentru anumite instituţii mass-media, mă refer la cele locale sau mai mici.

Munteanu
Valeriu Munteanu

Valeriu Munteanu, deputat Partidului Liberal:

Libertatea presei este o dovadă că există stat de drept, că există o societate matură, că există garanţii cetăţeneşti, iar cetăţeanul poate să gândească şi să se exprime liber, iar pentru asta nu va fi pedepsit.

Noi avem o presă diversă, însă nu şi liberă, pentru că în mare măsură este subordonată politicului, iar în situația în care instituţiile relevante de presă sunt subordonate politicului, libertatea lor se termină acolo unde încep interesele politice.

 

Ceban
Ion Ceban

Ion Ceban, deputat Partidul socialiştilor:

Cel mai important lucru într-o democraţie este ca presa să fie liberă. Mass-media trebuie să fie liberă, nu trebuie cenzurată.

Din păcate, astăzi în Moldova nu avem atâta presa liberă cât ne-am fi dorit. Foarte multe instituţii media sunt concentrate în mâinile unor cetăţeni care se află inclusiv la guvernare, ceea ce este un lucru grav.

 

 

 

Mai multe detalii vedeți pe pagina Asociației Presei Independente.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine