Marii favoriți ai alegerilor locale sunt: Zinaida Greceanîi și Dorin Chirtoacă

dorincollage
Foto:Greceanîi vs Chirtoacă

Comentatorul politic Victor Ciobanu a fost invitat la ora 16.00 în studioul UNIMEDIA, la emisiunea Alb&Negru, moderată de Elena Robu, pentru a discuta despre rezultatele Barometrului Opiniei Publice din aprilie 2015, despre BEM și Alegerile Locale din Chișinău.

Alegerile Locale

„În turul doi al alegerilor locale din Chișinău cele mai mari șanse le au candidații Partidului Socialist, Zinaida Greceanâi, și Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. Însă există o mare șansă să apară cineva nou. Partidele de la guvernare vor avea rezultate mai proaste decât la alegerile parlamentare”, consideră analistul.

 

Victor Ciobanu și Elena Robu
Victor Ciobanu și Elena Robu

Grija față de război după grija față de sărăcie

„Îngrijorarea față de război apare după problemele de sărăcie. În sondaje lumea se teme de mai multe lucruri (boală). Cu izbucnirea războiului din Ucraina, cetățenii percep eventualele pericole ce ar putea să apară dacă Moldova ar fi implicată în conflict. Nu există garanție că situația s-a stabilizat, însă s-a evitat faza fierbinte a războiului, fără atacuri puternice. Totuși, conflictul mocnește și în fiece zi mor oameni în Ucraina”, susține comentatorul politic.

Moldova nu are un lider național

„De prin 2008 există tendința ca raitingul politicienilor să scadă în topul încrederii. Dacă în perioada lui PCRM, la întrebare închisă, Voronin acumula în jurul a 40 procente, apoi cu fiece barometru, acest procent scade. Acum Leancă are doar 8 procente. Moldova nu are un lider național, care ar trebui să apară. Există o tendință tot mai mare a votului protestatar, însă acest vot nu se duce doar la Renato Usatâi.

Dacă pe timpuri, PCRM și PLDM erau două partide mari, acum toate partidele sunt mici. Cunoscând capacitatea moldovenilor de a negocia, dacă în parlament ar intra atâtea partide câte spune barometrul, atunci ar fi foarte greu să construim ceva”, e de părere Victor Ciobanu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine