(program) Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor în Republica Moldova

12329044
Foto:Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor în Republica Moldova. PC: orhei.net

Ministerul Culturii și instituțiile din subordine organizează, în perioada 16 – 17 aprilie 2015, un șir de evenimente dedicate celebrării Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor în Republica Moldova.

Acţiunile prilejuite acestei sărbători au scopul de a sensibiliza publicul asupra importanţei şi vulnerabilității patrimoniului cultural într-o societate axată pe valorile culturale şi moştenirea culturală.

Joi, 16 aprilie, la Muzeul Național de Istorie al Moldovei va fi deschisă expoziția „La început a fost lutul…”, care reunește piese din ceramică din colecția patrimoniului muzeal din neolitic până în perioada premodernă.

 

PC: orhei.net
PC: orhei.net

Vineri, 17 aprilie, va avea loc seminarul științific „Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi în proces de înscriere pe lista UNESCO a patrimoniului mondial”, care se va desfășura la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Un alt eveniment organizat de MNEIN este vernisarea expoziției „Monumente naturale și istorice din cadrul Rezervației Peisagistice Țâpova-Saharna” cu vizionarea filmului „Rezervație peisagistică Țâpova”. Agenția de inspectare și restaurare a monumentelor, în comun cu Alianța Franceză, au pregătit expoziția „Patrimoniul Franței – Patrimoniul Moldovei: un patrimoniu european”.

 

PC: flickr.com
PC: flickr.com

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) și se sărbătorește anual la data de 18 aprilie, începând cu 1983. Scopul principal al sărbătorii este de a promova conservarea, protejarea, valorificarea monumentelor de patrimoniu cultural mobil, imobil şi imaterial. Cu această ocazie, în întreaga lume se organizează numeroase evenimente, care atrag atenţia publicului asupra vulnerabilităţii patrimoniului cultural şi importanţei protejării şi valorificării lui adecvate.

În fiecare an, organizaţia consultativă UNESCO pentru protejarea patrimoniului cultural – Consiliul internaţional al monumentelor şi siturilor (ICOMOS) propune un generic pentru această sărbătoare. Deoarece ICOMOS anul acesta împlinește 50 de ani de la înființare, nu a fost stabilit un generic special. Ministerul Culturii a decis să pună în evidență rezervațiile cultural-naturale ca modalitate specifică de protejare a patrimoniului cultural.

Republica Moldova dispune de 2 rezervații care îmbină componentele culturale și naturale (arheologic, arhitectură rupestră, vernaculară, tradiții populare, cadru natural deosebit). Acestea sunt Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” și Rezervația peisagistică „Țâpova-Saharna”. Rezervațiile de acest gen din lume joacă un rol de neînlocuit în asigurarea dezvoltării durabile a siturilor respective.

Patrimoniul cultural al Republicii Moldova ocrotit de stat este alcătuit din 5.697 monumente de categorie naţională plasate sub protecția statului.

Agenda evenimentelor dedicate celebrării Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor în Republica Moldova,
16 – 17 aprilie 2015

16 aprilie

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121 A, Chişinău

Deschiderea expoziţiei „La început a fost lutul…”, o expoziţie care reuneşte piese din ceramică din colecţia patrimoniului muzeal, din neolitic până în perioada premodernă.

(deschidere – orele 15:00 – 15:30, discurs de inaugurare – director general al MNIM, dr. hab., Eugen Sava).

17 aprilie

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, str. M. Kogălniceanu, 82, Chişinău

Seminar ştiinţific – Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi” în proces de înscriere pe lista UNESCO a patrimoniului mondial.
(Ministerul Culturii în colaborare cu MNEIN, desfăşurare – sala de conferinţe a MNEIN, str. M. Kogălniceanu, 82)

Seminarul ştiinţific va întruni participanţi care cercetează sau administrează monumente și situri – istorici, arhitecți, antropologi, arheologi, sculptori, sociologi, filozofi, studenți etc. preocupați de monumente și situri. În lucrările simpozionului se vor dezbate probleme ce țin de componentele de valoare internațională ale Rezervației, care au servit drept bază pentru elaborarea dosarului UNESCO.

ora 09:30 – 09:45 – Moderator – Mihail URSU, director general MNEIN.
Deschiderea simpozionului – Monica BABUC, ministrul Culturii.

ora 09:45 – 10:15 – Gheorghe POSTICĂ, dr. hab., viceministru al Culturii – Situri arheologice și peisajul arheologic din Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”.

ora 10:15 – 10:45 – Sergius CIOCANU, dr., șef Direcție patrimoniu cultural, Ministerul Culturii – Arhitectura rupestră din „Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi”.

ora 10:45 – 11:05 – Mihail URSU, director general MNEIN – Arhitectura vernaculară din Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” (tipologia elementelor arhitecturale a zonei).

ora 11:05 – 11:25 – Eugen BÂZGU, arhitect, director „Muzeul Satului” – Bașca – locuință subterană de tip medieval din zona Orheiului Vechi.

ora 11:25 – 11:55 – Varvara BUZILĂ, dr., secretar științific al MNEIN – Tradiții populare din zona Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”.

ora 14:00 – 14:30 – Vernisarea expoziției fotografice „Monumente naturale și istorice din cadrul Rezervației Peisagistice Țipova-Saharna” cu vizionarea filmului „Rezervația peisagistică Țipova”, autor Romeo Cemârtan.
(desfăşurare – incinta corpului central al MNEIN, str. M. Kogălniceanu, 82).

ora 15:30 – 16:00 –  Vernisarea expoziției „Patrimoniul Franței – Patrimoniul Moldovei: un patrimoniu european” – expoziție pregătită de Alianța Franceză și Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ministerul Culturii.
(desfăşurare – sediul Alianței Franceze a Republicii Moldova, str. Sfatul Ţării, 18, et. 3)

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine