În 6 luni moldovenii au consumat peste 10 milioane Gb de internet mobil

mobile-internet-hero
Foto:Numărul abonaţilor la serviciile de Internet mobil dedicat a crescut cu 17% în prima jumătate a anului 2013 PC: thisisyoke.com

Datele statistice despre abonaţii şi tehnologiile de acces la Internet publicate astăzi de ANRCETI arată că în prima jumătate a anului 2013 numărul abonaţilor la Internet mobil dedicat (prin modeme şi cartele pentru date) a crescut de peste trei ori mai repede decât numărul abonaţilor la Internet fix.

Potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei în această perioadă, numărul primei categorii de abonaţi a sporit cu 30,4 mii şi a alcătuit peste 208,8 mii, iar numărul celei de-a doua categorii – cu 22,7 mii şi a însumat 439,9 mii.

internet

La 1 iulie curent, SA „Orange Moldova” avea 105,9 mii abonaţi la Internet mobil dedicat, SA „Moldcell” – 65,6 mii şi SA “Moldtelecom” – 37,3 mii. În aceeaşi perioadă, volumul total al traficului de Internet mobil dedicat a crescut, faţă de prima jumătate a anului 2012, cu 32,4% şi a însumat 10 mil. 109,9 mii GB. Traficul mediu lunar generat de un abonat de Internet mobil dedicat a constituit 8,6 GB.

internet mobil

Cei mai mulţi abonaţi – 18,2 mii – a conectat la reţeaua sa de acces fix în bandă largă SA “Moldtelecom”. SRL „Starnet” şi SRL „Sun Communications” au atras 3,8 mii şi, respectiv, 1,1 mii de abonaţi noi. Totodată, baza de abonaţi a celorlalţi 47 de furnizori luaţi împreună a scăzut cu 0,3 mii.

Datele ANRCETI arată că, în perioada de raport, veniturile celor trei furnizori de reţele mobile provenite din vânzarea serviciilor de acces dedicat la Internet mobil au însumat peste 132,6 mil. lei. Volumul total al vânzărilor înregistrat de cei 50 de furnizori de servicii transmisiuni de date şi Internet fix au depăşit cifra de 460 mil. lei. Venitul mediu lunar per abonat la serviciile de Internet mobil dedicat şi de Internet fix a alcătuit 112,2 lei şi, respectiv, 145,1 lei.

3

Cei trei furnizori de reţele mobile deţin pe piaţa serviciilor de Internet mobil dedicat următoarele cote de piaţă: SA „Orange Moldova” – 40,9%, SA „Moldcell” – 37,3% şi SA „Moldtelecom” – 21,8%.

4

Pe piaţa serviciilor de Internet fix cele mai mari cote de piaţă sunt deţinute de SA „Moldtelecom” (71%), SRL „Starnet” (15,4%) şi SA „Orange Moldova” (3,1%).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *