Limba Română celebrată în acest an la Chișinău, Bruxelles, Paris și Montreal

598612
Foto:31 august - Ziua Limbii Române celebrată în întreaga lume PC: napocanews.ro

O serie de expoziţii, recitaluri, conferinţe şi spectacole constituie manifestări prin care va fi sărbătorită mâine, 31 august, Ziua Limbii Române în străinătate.

Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), Ziua Limbii Române va fi celebrată şi în comunităţile româneşti din vecinătatea României printr-o serie de evenimente.

Academia din Romania, în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, organizează în sala de conferinţe a institutului, în perioada 3-8 septembrie, o expoziţie în care vor fi cuprinse 50 de fotografii cu portrete ale scriitorilor şi poeţilor români, precum şi facsimile sau manuscrise ale scriitorilor.

ICR Budapesta celebrează Ziua Limbii Române, în data de 2 septembrie, cu spectacolul-interactiv “Magia cuvântului”. Copiii vor asculta poveşti tradiţionale româneşti şi universale şi vor lua parte la un program care include jocuri şi cântece.

La Galeria de la Rond din Chişinău, în perioada 29 august – 7 septembrie, este deschisă expoziţia ‘Alexei Mateevici – Odă limbii române’, dedicată aniversării a 125 de ani de la naşterea poetului. Expoziţia cuprinde manuscrise, fotografii, poezii, mărturii ale cronicarilor, scriitorilor clasici şi contemporani despre limba română şi poezia dedicată limbii române.

ICR Madrid organizează proiectul online ‘Ziua limbii române în Spania’, în perioada 31 august – 10 septembrie. Cu ocazia Zilei Limbii Române, ICR Madrid propune o campanie online de promovare a limbii şi a literaturii române traduse în spaniolă. Astfel, în perioada menţionată, vor fi postate zilnic pe cele două pagini de Facebook administrate de ICR Madrid şi pe site-ul institutului fragmente din literatura română, în română şi în spaniolă.

ICR New York organizează, cu ocazia Zilei Limbii Române, recitaluri de poezie românească în interpretarea lui Constantin Chiriac, pe 31 august la sala mare a Centrului Comunitar din Cote-des-Neiges, Canada, apoi la Val David şi pe 1 septembrie, la biserica Sfântul Ilie din Montreal, Canada.

ICR Paris celebrează Ziua Limbii Române prin organizarea recitalului “Sunt un orb”, în interpretarea lui Horaţiu Mălăele, la sala bizantină a Palatului de Behague, în data de 31 august. .

Pentru sărbătorirea Zilei Limbii Române, în data de 30 august, la Biblioteca Voievodală din Cracovia, ICR Varşovia va organiza un eveniment de promovare a învăţării limbii noastre.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *