Noile sisteme TIC ajută justiția din Moldova să corespundă standardelor europene

jude3
Foto:Sistem automatizat

Sistemul automatizat de repartizare aleatorie a dosarelor va exclude practica vicioasă de până acum, când unii magistrați repartizau în mod manipulator unele dosare, aşa cum a depistat recent Centrul Național Anticorupţie, care a pornit urmărirea în privinţa câtorva judecători de la Curtea Supremă de Justiţie.

În plus, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Centrului de Telecomunicaţii să ofere informaţii despre repartizarea dosarelor din instanţele din Chişinău, Curtea de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie.

Datorită Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), toate dosarele depuse sunt distribuite în mod aleatoriu judecătorilor și astfel este exclusă posibilitatea intervenției factorului uman în repartizarea dosarelor. Respectiv, magistrații nu vor putea să selecteze dosarele în care au anumite interese.

 

Dosar repartizat automat
Dosar repartizat automat

Același soft îi permite justițiabilului să urmărească practic în direct procedura de examinare a dosarului de la depunerea acestuia în instanța de judecată şi până la pronunţarea hotărârii, a declarat în cadrul unei emisiuni la Publika TV preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu. Astfel, accesul la justiţie va fi mult mai simplu şi comod pentru cetățeni.

El a precizat că procedura este foarte simplă: este suficient de accesat site-ul http://instante.justice.md, de introdus numărul dosarului și de urmărit informația despre dosar. Informația este actualizată zilnic, astfel încât, doritorii pot urmări fiecare etapă prin care trece dosarul, începând cu momentul depunerii cererii și până la pronunțarea deciziei.

Acest lucru este posibil pentru dosarele în proces de examinare. Celelalte dosare, care sunt arhivate începând cu 2004, se planifică a fi digitalizate și introduse într-un sistem informațional, iar persoanele care vor dori să vadă care este situația cu vreun dosar sau document, îl va putea accesa. Posibilitatea digitalizării dosarelor arhivate în instanțele din Moldova va fi examinată de experți din Estonia.

De remarcat faptul că în cadrul campaniei de informare a cetățenilor privind automatizarea instanțelor judecătorești a fost realizat un spot educativ în care se prezintă beneficiile sistemelor informaționale în instanțe pentru justițiabili.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine