(infografic) Acordul de Asociere cu UE va simplifica masiv procedurile de export pentru IMM-uri

Sectorul-IMM
Foto:PC: Budgetstories.md

Budgetstories.md lansează un nou infografic, „De ce întreprinzătorii din Moldova au nevoie de comerț liber cu UE?”, care explică beneficiile prevederilor Acordului de Asociere cu UE pentru antreprenorii și proprietarii de IMM-uri din Moldova.

Întreprinderile Mici și Mijlocii sau IMM-urile joacă un rol extrem de important în economia Republicii Moldova. Conform datelor Biroului National de Statistică, ponderea acestui tip de întreprinderi constituie 97,4% din numărul total de companii, angajând 56,9% din numărul total de lucrători din sectorul real al economiei.

Una din prerogativele de bază ale dezvoltării IMM-urile este diversificarea piețelor de desfacere ale acestora sau exporturile. Totuși, din cauza mai multor deficiențe de competitivitate, inclusiv și a procedurilor vamale birocratice apăsătoare, doar 11,6% din companiile moldovenești se încumetă să-și exporte produsele (față de 25,1% în România și aproape 50% în Estonia), în condițiile în care întreprinzătorii au nevoie, în medie, de peste 21 de zile pentru a completa procedurile vamale de export, față de doar o zi în România și două zile în Estonia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine