Peisajele orașului Chișinău, dar și alte regiuni pitorești trecute prin pensula dibace a tânărului artist Eugen Gorean devin opere de artă ce vibrează în acuarelă.
Eugen Gorean are 23 de ani și este născut în Chișinău. Pasiunea sa pentru artă s-a înrădăcinat cu mult timp în urmă, întrucât a început a picta pe când era copil. La 15 ani însă pictura a devenit pentru dânsul o ocupație serioasă, asupra căreia s-a depus mult efort.
„În anul 2007 am intrat la Colegiul de Arte „Alexandru Plămădeală” și apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău”, relatează Eugen. „În 2014 am absolvit academia, Facultatea Arte plastice”.
Lucrările lui Eugen se evidențiază anume prin faptul că reprezintă peisaje deosebite, realizate în acuarelă, o tehnică complicată, precum menționează însuși tânărul: „La colegiu am înțeles că vreau să fac acuarelă profesional și am decis să mă dedic în totalitate acestei tehnici deloc ușoare. De la început m-a impresionat pictura, însă, odată ce cunoști mai multe tehnici, îți dai seama care este mai interesantă și mai captivantă pentru tine”.
„Tehnica acuarelei este foarte diversă și e considerată de mulți critici de artă cea mai complicată, întrucât trebuie de lucrat foarte repede și dreptul la o mică greșeală nu este. Acest lucru m-a făcut să fiu mai perseverent și mai atent la detalii”, a mărturisit artistul.
Potrivit spuselor sale, inspirate din experiență proprie acumulată pe parcursul anilor, acuarela „este o tehnică care respiră, mă emoționează. În ea îmi pot exprima ceea ce simt, aici pot reda orice stare”.
Admirând operele sale, ce înfățișează priveliștile culese în diverse orașe, putem observa câteva străzi chișinăuiene cunoscute de noi, dar și alte regiuni recreate cu măiestrie. Eugen a relatat despre cum alege subiectul picturii sale: „De regulă, pictez tot ce mă impresionează. Oriunde călătoresc, mereu îmi iau cu mine planșa și acuarelele și pictez plein-air, în locurile pitorești din Moldova pe care o ador. Colinele și văile noastre nu pot fi confundate cu niciun alt peisaj sau orașul Chișinău cu alura sa. De asemenea, peisajele rustice din Franța, în special regiunea orașului Bordeaux, Toulouse, Narbonne sau chiar Paris, pe care îl ador în diferite stări și ipostaze ale sale”.
„În pictura mea, încerc să prind starea care mă inspiră la momentul dat. Muză poate fi sau un peisaj moldovenesc cu multe planuri, sau o stradelă după ploaie din Paris. E ceva ce nu poate fi dirijat: apare și dispare când vrea. Atrag o mare atenție la calitatea hârtiei pe care o utilizez. O procur doar din Franța și conține 100% fibră de bumbac. În așa fel, îmi asigur calitatea picturii, culorii și rezistenței, astfel încât, se oferă o garanție de 200 de ani, dar sper să reziste și mai mult”, a afirmat Eugen Gorean.
Talentul său a fost remarcat dincolo de hotarele țării noastre, tânărul reușind să câștige aprecierea străină: „Pictura în acuarelă mă preocupă practic tot timpul, îmi ia multă forță, dar și îmi oferă multă bucurie și satisfacție. Pe lângă aceasta, am ilustrat și câteva cărți pentru copii, realizate pentru o scriitoare din America și editate în Carolina de Nord. E o colaborare foarte frumoasă care durează de trei ani deja.”
Motivul pentru care arta sa este destinată privitorilor din alte țări se rezumă la incapacitatea moldovenilor de a aprecia munca și harul său la justa valoare, precum susține tânărul: „Cu părere de rău, particip rar la expoziții în Moldova, însă mai des în Franța, deoarece acolo mă apreciază mai bine. Din această cauză, petrec mult timp în acea țară. Încerc să particip la toate evenimentele importante de acuarelă, expoziții și bienale internaționale din Europa. Aceasta îmi oferă posibilitatea să îmi realizez decent lucrările, să cunosc o mulțime de lume interesată de artă, să fac contact cu galerii specializate. În Franța, pe lângă expoziții, realizez demonstrații publice, unde oricine poate veni pentru a urmări cum se realizează o acuarelă cap-coadă și mai ofer și stagii pentru studenții care doresc să picteze în acuarelă. Aici mă ajută și iubita mea, Ionela Costru, care merge mereu cu mine la orice eveniment în afara țării și mă ajută cu traducerea și organizarea”.
Mesajul pe care Eugen îl adresează tinerilor artiști care aspiră spre succes este: „Îndemn tinerii artiști să fie mai activi în căutări artistice și niciodată să nu lase mâinile jos”.