Existența elementului chimic 115 a fost confirmată

10895244-young-male-researcher-chemistry-student-carrying-out-scientific-research-in-a-lab-shallow-dof-color-
Foto:Elementul chimic 115 va fi adăugat in Tabelul lui Mendeleev PC: 1234rf.com

Cercetătorii suedezi au făcut publice recent o serie de dovezi care atestă existența unui element chimic necunoscut până acum, cu numărul atomic 115.

Elementul supergreu nu a primit un nume oficial, dar specialiştii îi spun „ununpentium”, nume ce semnifică numărul său atomic 115. Elementul este foarte radioactiv şi poate fi observat pentru mai puţin de o secundă, înainte de a se descompune în atomi mai uşori.

Propus inițial de oamenii de știință ruși, în 2004, elementul super-greu nu a fost omologat până acum. Cercetătorii suedezi au venit însă cu noi date care dovedesc existența sa, în urma unui experiment descris în publicația de specialitate „Physical Review Letters”, scrie science20.com.

„A fost un experiment foarte reușit şi este unul dintre cele mai importante experimente din ultimii ani în acest domeniu”, a declarat Dirk Rudolph, profesor la divizia de fizică atomică a Universității Lund, din Suedia, şi coordonator al studiului.

Tabelul periodic al elementelor chimice va mai conține un element dupa aprobarea oamenilor de știință PC: BBC
Tabelul periodic al elementelor chimice va mai conține un element dupa aprobarea oamenilor de știință PC: BBC

Cercetătorii spun că în urma experimentului, care a avut loc în Germania, au obținut nu doar dovezi ale existenței noului element, dar şi acces la o serie de date care le oferă o imagine mai clară asupra structurii şi proprietăților nucleelor atomice ale elementelor super-grele şi care ar putea duce la noi descoperiri, relatează BBC.

Elementul 115 urmează să fie analizat de un comitet științific compus din membri ai uniunilor internaționale de chimie şi fizică. Acesta va decide dacă sunt necesare experimente suplimentare sau dacă noul element poate fi omologat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *