Inovațiile TIC pe care să le așteptăm în Moldova în 2015

Pavel_Filip-2
Foto:Pavel Filip

Într-un interviu acordat pentru MOLDPRES de către Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, acesta a menționat inovațiile tehnologiilor informaționale pe care să le așteptăm în 2015.

Parcurile IT și impozitul unic din vânzări

Strategia de creștere a competitivității sectorului IT urmează să asigure un climat cât mai favorabil pentru profesioniștii și antreprenorii din acest domeniu. Venim cu o abordare inovativă și propunem crearea parcurilor IT virtuale, la care antreprenorii vor putea activa din oficiu.

Principala noutate se referă la introducerea unui impozit unic din vânzări. Parcurile IT vor oferi rezidenților reguli clare de activitate, un sistem fiscal ușor de administrat, infrastructura necesară și previzibilitatea controalelor, nu mai des decât o dată la trei ani. O altă direcție căreia îi vom acorda o atenție sporită ține de asigurarea securității cibernetice. În acest sens, ne vom concentra efortul asupra elaborării și promovării Programului de asigurare a securității cibernetice a Republicii Moldova, punând accent pe măsurile de creare a cadrului instituțional, legislativ și tehnologic, de informare a populației și a mediului de afaceri.

Televiziunea digitală terestră

În anul curent, urmează să fie realizată tranziția la televiziunea digitală terestră. Astfel, telespectatorii vor beneficia de o calitate mai bună a imaginii în toate zonele de recepție, inclusiv în localitățile rurale și de posibilitatea de a viziona mai multe programe.

112

Printre prioritățile anului în curs este și implementarea Serviciului Național Unic de Urgență 112, care va spori securitatea cetățenilor în situații critice prin utilizarea posibilităților oferite de comunicațiile electronice.

Transferuri bănești cu Spania și România

„Poșta Moldovei” planifică să încheie acorduri pentru efectuarea transferurilor bănești cu România și Spania, iar proiecte comune cu Israel şi Letonia se află în regim de testare. „Ne dorim să semnăm un asemenea acord cu Federația Rusă, unde se află mulți concetățeni de-ai noștri, dar și cu alte țări”, spune Pavel Filip.

Portofelul mobil

În acest an urmează a fi implementat un serviciu numit „Portofelul mobil”. Proiectul este realizat în parteneriat cu „Le Groupe La Poste” din Franţa. Acest serviciu va oferi cetățenilor posibilitatea de a efectua plățile online, cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefonul mobil.

Servicii electronice pentru deținătorii de buletine electronice

Se planifică extinderea în continuare a serviciilor electronice oferite deținătorilor de buletin de identitate electronic. În scurt timp, ei vor putea accesa online serviciile integrate cu platforma guvernamentală MSign, care vor permite întocmirea actelor juridice în format electronic: depunerea declarațiilor fiscale şi serviciul e-Factura, raportarea online privind contribuțiile asigurărilor medicale şi sociale obligatorii de stat, comanda duplicatelor actelor de stare civilă și alte servicii.

Întreg interviul cu Pavel Filip îl puteți citi aici: Pavel Filip despre implementarea Strategiei Naționale Moldova Digitală 2020.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine