Iohannis susține că stabilitatea politică din Moldova este cheia apropierii de UE

iohanis
Foto:Klaus Iohannis PC: www.iknowtoday.com

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, într-un discurs susținut astăzi la Universitatea de Stat din Moldova, că stabilitatea politică din Moldova este cheia apropierii de UE.

„Trăim vremuri tulburi. Chiar la granițele noastre, o perspectivă care complică și mai mult strădaniile Republicii Moldova. Cred că în actualul context regional, marcat de instabilitate, este de datoria României să contribuie la garantarea perspectivei europene a Republicii Moldova. Pentru noi, sprijinul acordat Republicii Moldova nu se rezumă doar la cel instituțional. Este vorba despre o adâncire a cooperării pe toate planurile a relațiilor economice, a dialogului cultural și politic, nu doar la nivel de stat., ci și între comunitățile locale”, a spus Președintele României.

Iohannis crede că trebuie sprijinite proiectele care conduc la creșterea independenței energetice a Republicii Moldova pentru ca acest stat să devină independent până la capăt.

De asemenea, Klaus Iohannis, este convins că eforturile de integrare a Republicii Moldova sunt strâns legate de consolidarea statalității. Această constatare nu vine doar din trecut, ci și din realitățile curente, unele foarte dureroase, de la granița Uniunii Europene. „Nu poți construi nimic durabil fără stabilitate politică, fără consens și mai ales, fără a avea un proiect major asumat de factorii decizionali ai statului. Instituțiile funcționează și produc rezultate concrete și constante în timp, doar dacă există calm, perseverență și răbdare. Dacă există un parcurs predictibil și suficientă voință pentru a reuși” a mai adăugat Iohannis.

Președintele României este sigur că istoria Republicii Moldova va fi scrisă cu multă trudă în anii următori, dar destinul unui stat este dat tocmai de curajul cetățenilor de a asuma obiective importante: „Totul va lua timp. Nimic nu se construiește peste noapte.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine