(foto) 38 de somelieri au participat la cea mai mare degustație în orb din Moldova

j5
Foto:CHISINAU WINES&SPIRITS CONTEST 2015

În acest weekend a demarat cea de-a XXIV-a ediție a concursului internațional al vinurilor și băuturilor alcoolice Chișinău WINES & SPIRTS Contest. Evenimentul a reunit 38 de specialiști din toată lumea, pentru a desemna cel mai bun vin.

În termeni simpli, a fost a degustație în orb, iar cei 38 de somelieri împărțiți în 3 echipe trebuiau să aleagă cel mai bun  vin alb, divin, spumant și rosé. Fiecare persoană din echipă degustă o poziție și înscrie într-o fișă specială părerile față de vinul consumat. Ulterior, datele se colectează în calculator și se stabilește vinul care a luat punctajul maxim.

 

j2
Degustație în orb

Sticlele sunt îmbrăcate într-un ciorap special pentru a camufla eticheta, iar pe ciorap sunt lipite foițe care indică numărul comisiei, numărul vinului și cel al producătorului.

La rândul său, fiecare producător trebuie să achite o taxă în valoare de 89 euro, iar, pe lângă producătorii moldoveni, la eveniment au participat și vinificatori din țări precum: Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Rusia, Belarus, Cehia, Slovacia, România, Cipru, Germania, Elveția, Ungaria, Slovenia și Spania.

Prestigiul concursului de degustare se bazează pe mai mulți factori, cel de bază fiind
profesionalismul înalt și obiectivitatea juriului. Comisia de degustare
„CHISINAU WINES & SPIRITS CONTEST 2015”, care corespunde pe deplin regulamentului Organizației Internaționale a Viei și Vinului, este formată 70% din experți din străinătate. Astfel este asigurată nu doar obiectivitatea notelor, dar și importanța premiilor obținute.

 

j1
Somelier

„Atribuțiile mele sunt de a deservi și de a asculta juriul. Mă bucur mult că particip la acest eveniment, deoarece este o ocazie inedită de a comunica cu oameni renumiți din domeniu, dar și de a îmbogăți orizontul profesional”, a declarat Felicia Băleanu.

j3

„Eu am fost în comisia 104 și am consumat vinuri seci, demiseci și demidulci albe. Am degustat 38 de poziții și pot spune că sunt vinuri foarte bune”, a relatat somelierul din Moldova, Elizaveta Breahnă.

j4

Doar după ce toți membrii comisiei își exprimă părerea, iar punctajul este introdus în calculator, experții pot scoate hasalele de pe sticle pentru a vedea vinul care le-a plăcut cel mai mult.

j6

j7

j8

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine