Iulian Cristea este un tânăr artist care modelează iscusit sculpturi originale și deosebite. Recent, în cadrul expoziției-concurs „Noi, tineretul creator”, Iulian a primit Marele Premiu, oferit de Ministerul Tineretului şi Sportului, pentru lucrarea în sculptură „Interstelar”. Cu această ocazie, #diez a discutat cu Iulian și vă prezintă istoria acestuia.
În prezent, este student în anul 4 la Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, Facultatea Arte Plastice și Sculptură. Tânărul a afirmat că a început să facă sculptură din întâmplare și această alegere a fost influențată, în mare parte, de comisia de admitere a colegiului unde a studiat 4 ani.
Despre lucrarea care i-a asigurat succes la acest concurs, Iulian a spus: „Lucrarea „Interstelar” are linii și forme geometrice laconice. Încerc să le combin într-o ordine corespunzătoare și estetică. Ea simbolizează spațiul cosmic și anume acel interstelar al Universului, care este doar materie neagră. Am încercat să realizez ceva neobișnuit, lucru ce a durat circa trei luni, însă nu era o muncă zilnică.”
Această experiență, cu siguranță, a clădit încă o treaptă în cariera tânărului sculptor: „Este pentru prima dată când obțin premiul întâi. Câștigul la acest concurs mă face să muncesc și mai mult. Nu m-am așteptat să fiu eu cel care va lua Marele Premiu, însă îmi place rezultatul obținut și mă bucură faptul că am fost apreciat de maeștri în artă.”
Pentru a izbuti și a arăta lumii o lucrare de valoare, potrivit spuselor lui Iulian: „Un sculptor are nevoie de disciplină, ceea ce pe mine mă motivează și mă organizează.”
Desigur, un aspect nu mai puțin important este inspirația, pe care tânărul o culege din diverse surse: „Mă inspir, citind. Încerc să abordez plastic diverse idei. La fel, mă inspiră lucrurile necunoscute. Mă aprofundez în studiu și descopăr idei noi pentru creație. O situație de acest fel a fost și în cazul sculpturii „Interstelar”, ideea fiind generată de câteva cunoștințe pe care le-am dobândit, recent, în astronomie. Totuși, prefer cărțile de specialitate, despre istoria artelor.”
Un exemplu pentru Iulian sunt sculptorii care au dat dovadă de talent și profesionalism, printre ei fiind menționați George Apostu și Constantin Brâncuși, iar printre contemporani: Maxim Dumitraș, Panainte Chifu, dar și alții. „De la ei învăț să fiu original și unic. Vreau să contribui la arta contemporană cu ceva exclusiv”, a mărturisit tânărul. „Originalitatea este cheia succesului. Aceasta se poate obține doar prin muncă și experiment”, a adăugat acesta.
În colecția sa sunt 10 lucrări personale, în afara celor executate pe parcursul anilor la colegiu și facultate. Acestea sunt realizate în diverse materiale, predominant lemn și piatră. „Cel mai des sculptez în lemn, deoarece este un material accesibil, plăcut și viu.”
„Atunci, când creez, mă simt util pentru societate, deoarece las ceva în urma mea, anumite lucrări ce reprezintă gândurile și stările mele interioare”, a spus Iulian. „Sper că odată cu trecerea timpului, acestea vor deveni niște opere de o importanță națională sau chiar mondială.”
Potrivit lui Iulian, „Într-un act de creație, etapa finală este cea mai dificilă. Un sculptor poate să cioplească o piatră în două zile, dar să o finiseze în jumătate de an. Îmi place tot procesul de creație și până nu sunt satisfăcut de rezultat, nu mă opresc. Permanent improvizez. De puține ori sculptura a ieșit exact așa cum am schițat-o pe hârtie.”
Despre interesul redus al tinerilor vizavi de artă și creație, Iulian a explicat: „Arta este mai greu de perceput. Ea trebuie privită, admirată și analizată. Din păcate, tineretul contemporan este leneș să descopere semnificația ascunsă.”
Experiența acumulată în cadrul concursului „Noi, tineretul creator” nu este cea dintâi pentru tânărul sculptor. „Particip la această expoziție anual. Anul trecut am avut o expoziție personală în Chișinău, anterior am mers și la diverse tabere de creație. Vara trecută am participat la o expoziție în România, în filiala UAP al orașului Deva. Mi-aș dori să merg și în alte țări, dar îmi doresc și vernisajul unei expoziții personale mai serioase. Sunt permanent în dezvoltate, vrând să obțin tot mai mult. Consider că aș putea deveni un sculptor de talie internațională și îmi doresc să promovez spațiul nostru basarabean.”
Un mesaj oferit tinerilor care sunt la începutul drumului lor de creație: „Le urez multă inspirație și îi îndemn să citească cu atenție cât mai mult.”
„Într-un final, aș vrea să îl citez pe Eminescu, care spunea: „Artele și literatura frumoase sunt oglinzile de aur în care se mișcă poporul”.”