A fost pusă în circulație ștampila specială în cinstea lui Victor Gherlac

img.gherlac
Foto:Ștampila specială „Victor Gherlac, actor și regizor - 100 de ani de la naștere". PC: posta.md

Pe data de 19 ianuarie curent a fost pusă în circulație de către ÎS „Poșta Moldovei” ștampila specială în cinstea actorului și regizorului Victor Garstea „Victor Gherlac, actor și regizor – 100 de ani de la naștere”.

Victor Gherlac (n. 19 ianuarie 1915, orașul Grigoriopol – d. 18 august 2007, municipiul Chișinău) a fost un cunoscut actor, regizor de teatru și pedagog din Republica Moldova.

A debutat ca actor în rolul lui Baumgarten din piesa „Biruința” de S. Lehtțir – spectacolul de inaugurare a Teatrului moldovenesc de Stat din Tiraspol la data de 6 noiembrie 1933. Până în anul 1936 a interpretat pe scenă și alte roluri: Marchizetov („Între furtuni” de D.Curdin, 1933), Zaev („Stasia” de M.Rossovski, 1933), Jevakin („Căsătoria” de Nikolai Gogol, 1934), Vosmibratov („Pădurea” de A. Ostrovski, 1935) ș.a. După absolvirea facultății, a regizat, în anul 1941, spectacolul „Ștefan Bâtcă” de L.Barschi.

„În anii treizeci, ca și cum m-am născut din nou. Am reînviat în anii șaizeci, în timpul montării primului meu spectacol, „Casa mare”, pe care îl consider cel mai reușit. La premieră, sala era invadată de spectatori. Deși poliția stătea la intrare, doritorii de a vedea spectacolele mele încercau să intre pe ferestre, pe alte căi posibile și chiar imposibile. Mai mare bucurie pentru un regizor nu poate fi.” (Victor Gherlac)

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine