9 cifre care arată că trebuie să petreci mai puțin timp în internet

lookatme.ru
Foto:PC: lookatme.ru

Dacă acum câțiva ani să ai acasă un calculator conectat la internet te făcea mai special, acum nu mai uimești pe nimeni cu „realizări” de genul dat. În prezent, fiecare deține un smartphone performant ce poate fi conectat în orice moment la rețeaua globală.

Noile tehnologii se dezvoltă vertiginos și, în fiecare zi, ne sunt prezentate aparate care ieri ni se păreau dificil de imaginat: telefoane mobile, roboți cu inteligență artificială și internetul. Rețeaua globală a pătruns și există în casele a sute de milioane de oameni. Tinerii petrec tot mai mult timp cu telefonul în mână, navigând pe internet și uneori controlează dacă au primit mesaje sau dacă au fost apelați, deși nu s-a întâmplat acest fapt.

Astfel, unii inițiază studii în domeniul ascetismului media. Look At Me a publicat o listă de motive, realizată de Dmitri Soloveev, care este specialist în domeniul abstinenței media, de ce ar trebui să iei o pauză de la internet.

20% dintre utilizatorii site-urilor de socializare s-au gândit să-și închidă/ șteargă conturile personale. În anul 2012 era foarte popular să-ți dezactivezi internetul fără a te mai folosi de acesta. Exact acest lucru l-au făcut scriitorul francez Thierry Croiset – pentru jumătate de an și jurnalistul Paul Miller, care a decis să ia o pauză pentru un an de zile. Dacă scriitorul nu a avut nimic de pierdut după acest experiment, atunci lui Paul i-a părut rău și a avut de suferit. Dacă nu dorești să iei asemenea decizii radicale, poți încerca să intri pe site-urile de socializare doar pentru a verifica mesajele și noutățile, adică lucrurile importante.

67% dintre oameni verifică telefoanele chiar și atunci, când nu au primit vreun apel/ mesaj, etc. Acest fapt are loc, fiindcă tu te plictisești. Să-ți legi șireturile sau să faci alt lucru neînsemnat nu cred că îți aduce mare plăcere. În vreme ce verificarea smartphone-ului o face. Curios este că, atunci când, în timpul experimentelor, oamenii erau rugați să nu mai utilizeze Facebook-ul, aceștia descopereau emoții noi pentru dânșii – plictiseala și singurătatea.

10% consideră că e firesc să răspunzi la mesaje în timp ce faci sex. E bine să scrii un mesaj important prin intermediul Facebook-ului? Sau e normal să încarci zeci de fotografii zilnic pe conturile din Instagram și altele? Nu există încă etichetă bine stabilită în acest sens, cum ar trebui să ne purtăm în spațiul virtual. Deci, fiecare face ce consideră că e corect și firesc pentru el.

Exact 14.000 de dolari americani costă un curs de reabilitare contra dependenței de internet într-un centru specializat. Este dificil să separi un om de un gadget, nu ne putem imagina acest lucru, mai ales în era noastră. Deși cu ajutorul noilor aparate noi acumulăm, primim și aflăm foarte multă informație, acestea aduc și pericole – dependența.

65% dintre tineri utilizează telefonul în timp ce discută cu alte persoane. Totuși, majoritatea oamenilor simt disconfort, dacă în timpul unei discuții (în realitate) cu altă persoană, între aceștia/ pe masă se află un gagdet. Astfel, în conversație participă deja trei „persoane”, iar smartphone-ul poate distrage atenția unuia dintre cei doi.

54% dintre locuitorii Marii Britanii au frică să rămână fără telefon. Una din explicațiile acestei fobii este frica de a fi lispiți de comunicare cu apropiații și alte persoane. Odată ce îl pierzi, nu mai ai acea conexiune, legătură cu alții, notițele, etc. Mulți simt disconfort și au emoții negative, când li se descarcă bateria sau nu au bani în cont.

150 de ori pe zi noi privim ecranul smartphone-ului. Oamenii utilizează gadgetul chiar și atunci, când pleacă la veceu sau când se trezesc noaptea din somn. 79% dintre persoane încep a se folosi de telefon în primele 15 minute după ce s-au trezit, iar 62% intră imediat pe rețelele de socializare, asta ajutând creierului să-și revină. Este o metodă care te poate scuti de aceste dependențe. Cumperi un deșteptător, iar aparatele performante le păstrezi în altă cameră. Alte explicații de ce oamenii iau în mână telefonul – se află în fața unei bariere, întâmpină dificultate sau disconfort.

35% dintre oameni încearcă să-și facă „O zi fără internet”. Ești mereu ocupat, foarte des iritat, asta este plata utilizării neraționale a paginilor de socializare și a internetului în sine, fiindcă dorești să te afli în centrul atenției. În acest context, unele familii practică o zi fără internet (vineri spre sâmbătă, de exemplu). Sau o mică vacanță de un weekend, în care pleacă undeva și închiriază un număr la hotel sau cabană, unde nu este o conexiune Wi-Fi.

24% dintre persoane scapă momente importante din viață, fiindcă aceștia le filmează în acel moment cu telefonul. Un fel de moment al lanțului închis – dacă acest eveniment nu este publicat, misiunea sau procesul nu este finalizat ori este nereușit. Oamenii consideră că ceilalți trebuie să afle, să cunoască, oricât de neînsemnat ar fi acel eveniment sau moment din viață.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *