(foto) 9 destinații vinicole pentru anul 2015

IMG_1
Foto:Château Purcari - cea mai apropiată destinație vinicolă, PC: Ilona Ssergheevna pentru Vinăria „Purcari”

Am pășit cu gratitudine în anul 2015, pe care trebuie să ți-l umpli de călătorii excelente și amintiri frumoase.

Portalul Vivino a creat un top al celor mai la modă 9 destinații vinicole pentru anul 2015, în care, bineînțeles, Republica Moldova este prezentă pentru vinurile sale spumante excepționale. Înainte să pleci într-o călătorie, urmărește acest top și crează-ți ocazii frumoase de a hoinări printre crame.

Regiunea vinurilor roșii

#1. Priorat

 

PC: thewinerist.com
PC: thewinerist.com

Priorat este localizat la o distanță de circa 90 de minute de centrul Barcelonei. Se consideră că acolo sunt produse cele mai bune vinuri ale Spaniei, unele din ele fiind valorificate cu 100 de puncte din partea lui Robert Parker, un critic american al vinurilor. Solul vulcanic, numit în regiune cu noțiunea de „licorella”, conține un amestec de cuarț și ardezie neagră, care produce roadă bogată a unor soiuri de poamă ca Grenache, Syrah, Carignan, puțin Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc.

Ce să faci în regiune: Vizitează buticul vinicol Clos Figueras din Gratallops. Vinificatorul Cristopher Cannan a fost printre primii fani ai Prioratului.

Unde să te cazezi: Call Llop.

 

#2. Puglia

 

PC: amanowine.com
PC: amanowine.com

Puglia e paradisul rustic al Italiei, iar unii vizitatori o numesc Noua Toscană. Aici sunt produse faimoasele vinuri roșii Anglianico, Nero di Troia și Primitivo. Plajele locale sunt situate pe malurile Mării Adriatice și celei Ionice, iar apele turcoaze sunt un alt motiv de a vizita această destinație. Nu vei găsi rețele hoteliere, însă ai putea găti bucate tradiționale împreună cu bunicuțele din preajmă.

Ce să faci în regiune: Gătește împreună cu o bunică din Puglia.

Unde să te cazezi: Masseria Le Fabriche.

 

#3. Mendoza

 

PC: grayline.com
PC: grayline.com

Regiunea vinicolă Mendoza, mărginită de Munții Anzi, se bucură de mai mult de 300 de zile pe an de soare. Unele soiuri de viță de vie cresc la o altitudine de 2 mii de metri și beneficiază de temperaturi mari și ziua, și noaptea – perfecte pentru creșterea plantei. Mendoza e un oraș cosmopolitan cu un iz de țară, bază de explorare perfectă pentru trei regiuni vinicole, precum și pentru Parcul Național Aconcagua. Festivalul Roadei de Viță de Vie din luna martie nu trebuie omis.

Ce să faci în regiune: să călărești pe cal și să vizitezi vinăriile.

Unde să te cazezi: Entre Cielos.

 

Regiunile vinurilor albe

#1. Santorini, Grecia

 

PC: stophavingaboringlife.com
PC: stophavingaboringlife.com

Grecia este o țară cu cea mai veche tradiție de producere a vinurilor din Europa. Cel mai popular soi de poamă este Assyrtiko, originar din solurile minerale din Santorini. Cel mai straniu vin al Greciei este considerat Retsina – tu sau îl iubești, sau ți se pare repulsiv și nu-l mai bei.

Ce să faci în regiune: Vizitează Drumurile de Vin din Santorini. Descoperă vinăriile insulei și modul ciudat al vițelor de vie de a crește pentru a rezista vânturilor puternice din regiune.

Unde să te cazezi: Mill Houses.

 

#2. Dalmația, Croația

 

PC: winesofcroatia.wordpress.com
PC: winesofcroatia.wordpress.com

Dalmația este o regiune vinicolă încă puțin studiată. Acolo găsești variațiuni indigene ale Malvasiei și Graševinei, permițând să savurezi din nenumărate miresme, de care s-ar teme cei mai clasici amatori ai vinurilor. Vinul alb de Malvasia echilibrează elementul ușor floral cu piperul iute pentru un gust unic.

Ce să faci în regiune: De ce să nu mergi cu croaziera vinurilor de Croația?

Unde să te cazezi: Palatul „Lesic Dimitri”.

 

#3. Toronto – Niagara, Canada

 

PC: plexman.com
PC: plexman.com

Condițiile climaterice sunt favorabile pentru varietăți de poamă, precum Riesling sau Chardonnay, care cresc perfect în așa un mediu. În Ontario, ele sunt produse sub forma unor Icewine-uri. Acestea sunt iconicele vinuri dulci, recunoscute în întreaga lume. Icewine este unic, întrucât este produs dintr-un suc extrem de concentrat, presat din poama lăsată să se coacă în timpul iernii. Odată ce ajung a fi solid înghețate, la temperaturi de -8° Celsius sau și mai frig, strugurii sunt presați pentru a obține sucul dulce și concentrat.

Ce să faci în regiune: Vizitează regiunea Niagara pentru tururi private în trei vinării.

Unde să te cazezi: Thompson Toronto.

 

Regiunile spumantelor

#1. Sussex de Vest, Anglia

 

PC: ambrielsparkling.com
PC: ambrielsparkling.com

La momentul actual, Anglia este pe larg cunoscută pentru vinurile sale spumante. Nu departe de Londra sunt localizate multe vinării, iar Sussex de Vest este locul perfect pentru o evadare de weekend. Condițiile de mediu mai reci și umede sunt perfecte pentru soiurile de struguri care au devenit extrem de populare în rândurile localnicilor și cunoscătorilor de vin din întreaga lume. Vinăriile își deschid ușile pribegilor și celor dornici de a gusta un spumant înainte ca aceștia să se bucure de luxul aerului de țară.

Ce să faci în regiune: Fă un tur al podgoriilor din Tinwood.

Unde să te cazezi: Odăile din cramele locale.

 

#2. Moldova

 

PC: Ilona Ssergheevna pentru Vinăria „Purcari”
PC: Ilona Sergheevna pentru Vinăria „Purcari”

Republica Moldova are o istorie bogată în tradiții de a produce vinuri. Cândva fusese furnizorul principal al URSS, însă odată ce a obținut independența, Moldova și-a reinventat conceptul de cultură a vinului. Vinăriile din republică au început să producă vinuri mai bune pentru exportul național și pentru consumul național. De asemenea, cramele moldovenești sunt un element important al turismului.

Republica Moldova e plasată în Cartea Recordurilor Guiness pentru cele mai mari tuneluri de vin, care se întind pe o distanță de 120 de km. De asemenea, în aceste tuneluri, găsești cea mai mare colecție de vinuri, unde se numără circa un milion de sticle.

Beciurile din Cricova sunt faimoase pentru producția sa de vinuri spumante după metoda Champenoise. Încearcă brutul, vinul demi-sec și nu ezita să guști spumantul roșu special de Cricova, produs din struguri de Cabernet Sauvignon.

Ce să faci în regiune: Descoperă frumusețea Moldovei timp de 5 zile, pe care le vei dedica unui tur deplin al celor mai bune vinării din țară.

Unde să te cazezi: Complexul Turistic al Vinăriei Purcari.

 

#3. Veneto din Veneția, Italia

PC: thewinerist.com
PC: thewinerist.com

Veneția este o destinație populară nu doar pentru minunatul său oraș. Veneția este situată în inima regiunii vinicole Prosecco. Prosecco este extrem de populară la moment.

Ce să faci în regiune: Fii parte a aventurii spumante de Prosecco.

Unde să te cazezi: Hotelul „Ai Reali”.

 

Călătorie plăcută!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *