15 cărți pentru un Crăciun de Poveste

15-carti-pentru-un-craciun-de-poveste
Foto:15 cărți pentru un Crăciun de poveste. PC: <a href="https://bestsellermd.wordpress.com/2014/12/25/15-carti-pentru-un-craciun-de-poveste/" target="_blank">Bestseller.md</a>

Un brad, o sobă, dulciuri și o carte bună… Sperăm ca sărbătorile de iarnă să vă găsească într-un astfel de decor, motiv pentru care Bestseller.md a făcut o listă de cărți care s-ar potrivi perfect. Romane de dragoste, basme și poezii, fiecare e liber să-și creeze propriul vis de iarnă. Un vis în care e liniște și cald, miroase a portocale și a scorțișoară, iar afară ninge și timpul se oprește.

#1. „Visuri de Iarna și Alte Povestiri” de F. Scott Fitzgerald

Cartea scrisă de marele autor F. Scott Fitzgerald, cel care ne-a încântat cu celebra operă „Marele Gatsby”, exprimă experienţa intimă a autodistrugerii şi a fascinaţiei suscitate de boală şi moarte. Dacă Marele Gatsby constituie punctul de maximă realizare artistică, rămânem cu convingerea că şi nuvelele marelui scriitor prezintă suficient interes pentru iubitorul de literatură veritabilă. Această carte îţi deschide o nouă viziune asupra a ceea ce se petrece în spatele cortinei, atât a celei din spectacolul intim al vieţii, cât şi din cel public, pe care-l afişezi mulţimii.

#2. „Scrisoare de Dragoste” de Mihail Drumeș

Publicat în 1938, romanul “Scrisori de dragoste” este un cântec dedicat iubirii. Cartea este compusă din trei părţi: 1. Un băiat și o fată se întâlnesc, se iubesc și se iau; 2. Puteau fi fericiți toată viața, dar el, întâlnind o fată cu avere, se desparte de cea pe care o iubește; 3. Dragostea călcată în picioare se răzbună, iar cel ce a călcat greșit pierde totul. – acestea sunt titlurile celor trei părţi, din ele înţelegem subiectul întregii istorii. Romanul este excepţional, complex, ilustrând frumos veşnicia iubirii prin ochii fiecăruia din noi. Este un roman care merită citit şi răscitit.

#3. „Magia Dragostei” de Lisa Dale

Uneori magia dragostei te cuprinde atunci când te aștepți cel mai puțin… Lana Biel a visat dintotdeauna să plece din Vermont, să călătorească și să vadă lumea. Însă când totul se năruie pe neașteptate și în viața ei se petrece o schimbare majoră, Lana apelează la singurul om pe ai cărui umeri știe că poate să lase orice povară: cel mai bun prieten, Eli Ward.

Eli a fost mereu alături de Lana – prietenia lor durează de zece ani și doar o singură dată, în colegiu, au trecut granița care desparte prietenia de dragoste, într-o noapte magică, pe care niciunul din ei nu a putut să o uite. De atunci, în pofida atracției de netăgăduit dintre ei, Lana și-a înfrânat sentimentele; acum însă ea are un secret pe care îi e teamă să îl împărtășească cuiva și care pune în pericol relația ei cu cei dragi. Pe măsură ce iarna cuprinde ținuturile din Vermont și Crăciunul se apropie, Eli și Lana primesc șansa să trăiască o aventură mai profundă decât ar fi visat vreodată… o iubire care poate dura pentru totdeauna, dacă vor ști s-o păstreze.

#4. „De Veghe în Lanul de Secară” de J.D. Salinger

Povestea „De veghe în lanul de secară” de J.D. Salinger redă întâmplările trăite de Holden în cele două zile pe care decide să le petreacă hoinărind înainte de a ajunge acasă în vacanţa de Crăciun şi de a le da părinţilor vestea unui nou insucces şcolar. Holden a picat la toate disciplinele în afară de literatura engleză, fiindcă este un prieten fidel al cărţilor, are şi un frate scriitor la Hollywood.

Impresionează foarte mult limbajul şi modul de relatare a evenimentelor, naraţiunea este la persoana I, şi e narată chiar de Holden. Recomand cu drag cartea, fiindcă merită din plin citită, deşi finalul puţin dezamăgește, deoarece ai impresia că povestea nu s-a terminat şi ai vrea să ai posibilitatea să-l suni pe autor şi să-l întrebi care-i sfârşitul adevărat, dar după cum spune şi Holden, asta nu se întâmplă prea des.

#5. „O Săptămână În Decembrie” de Sebastian Faulks

Romanul începe cu o listă de invitați ai unei petreceri descrise abia spre finalul cărții. Acest mariaj de caractere nu este tocmai de succes, nereușind să treacă cu brio barierele culturale. Se vrea a fi o satiră a vieții literare din metropolă, o frescă socială de tip dickensian a Londrei contemporane, o examinare a islamului și a radicalismului printre tinerii musulmani, un thriller și o privire asupra practicilor financiare care duc la colaps, dar devine pe parcurs o obositoare înghesuială de caractere prea puțin rotunjite.

Romanul surprinde starea națiunii, încearcă să preconizeze un diagnostic al societății engleze, dar criza pe care ne-o prezintă Faulks nu e numai financiară, economică şi socială, ci, mai presus de toate, o criză de conștiință. Fiinţa umană pare ajunsă la capătul unui ciclu evolutiv, după care nu se poate intui ce urmează. Educația nu este o garanție a inteligenței, iar cărțile sunt cheia înțelegerii, a realității – sunt doar două dintre afirmațiile care conturează ignoranța voită ca temă principală a cărții.

#6. „Pădurea Norvegiană” de Haruki Murakami

Această carte este despre un om care nu poate înțelege relația sa cu lumea, singurătate, și moarte. În același timp, această carte este despre oameni și problemele acestora. Naoko care nu poate supraviețui pierderii celor dragi, Reiko, care încă nu are puterea de a rezista oamenilor și, Nagasawa, care nu vrea să iasă dincolo de singurătate și individualitatea sa, excentrica Midori care vrea o viață interesantă și neobișnuită. Toate acestea alcătuiesc „Pădurea norvegiană”, toate acestea sunt o parte a vieții lui Watanabe. Romanul este frumos narat, dialogurile sunt construite foarte bine și, peisajele sunt excepţionale, aici Murakami arată măiestria sa.

#7. „Un Crăciun de Neuitat” de Mary Carter și Terri DuLong

Perioada sărbătorilor de iarnă ar trebui să fie pentru toată lumea prilej de fericire și bucurii. Nu însă și pentru Tara Lane, o newyorkeză de treizeci de ani, care exact acum, în loc sa obțină postul mult-visat de bucătar-șef într-un local franțuzesc, rămâne fără serviciu. În plus, și cei mai buni doi prieteni dispar din viața ei.

Când toate lucrurile păreau să anunțe un sfârșit de an dezastruos, o întâmplare neaşteptată îi dă prilejul ca de Crăciun să ajungă în peisajul de vis din Maui. Faptul că familia ei cicălitoare, cu care nu se înțelege prea bine, decide să o urmeze nu o bucură foarte mult. Însă în Maui Tara face cunoștință cu Darren, un tânăr sexy și nonconformist, care transformă cu totul vacanța pentru care Tara își propusese doar în distracţie și aventură.

#8. „Regina Nopții” de Lilia Calancea

Ce dramă trăiește o femeie când nu-i iubită ani la rând. Ce dezastru poate provoca ea însăși când e iubită din nou, dar nu mai crede în iubire! În niciun fel de iubire. E un roman de dragoste. E despre o femeie care are totul pentru a fi fericită, dar nu e. Și nici nu vrea să se prefacă că e fericită, cum o fac multe femei. În apogeul frământărilor hotărăște să părăsească lumea care n-o mai interesează și pleacă acolo unde n-o așteaptă nimeni…

„Dacă pe o femeie n-o poți reține cu dragostea, atunci n-o mai poți reține cu nimic.”

#9. „Poveste de Crăciun” de Charles Dickens

Publicată pentru prima dată în 1843, Povestea de Crăciun elogiază spiritul acestei sărbători. Povestea îl prezintă pe Ebenezer Scrooge, un om de afaceri bătrân şi zgârcit, cu o personalitate posacă, avară şi răutăcioasă faţă de cei din jur. Predominant, Scrooge se dovedeşte deosebit de crud faţă de angajatul său loial şi faţă de nepotul său, pe care îi tratează fără un pic de dragoste sau înţelegere în repetate rânduri. Totul se schimbă într-o seară de Crăciun, în care bătrânul primeşte o vizită neaşteptată. Această surpriză îl poartă într-o călătorie uimitoare şi pe alocuri înfricoşătoare, în urma căreia hapsânul se schimbă.

#10. „Nuntă în Cer” de Mircea Eliade

Un roman de dragoste copleşitor pe care cu greu îl poţi uita, fiindcă îţi prezintă într-un mod unic toate viciile dragostei, a fericirii şi a fricii de a fi singur. Cartea este despre iubire şi suferinţa din iubire şi cuprinde povestea timidă, tumultuoasă, intensă şi pasională a doi bărbaţi care au iubit aceeaşi femeie în perioade diferite.

Acţiunea cărții este uşor de urmărit, întorsăturile de situaţie sunt dramatice, iar limbajul este pe alocuri teatral, însă plin de farmec.

#11. „Vioara din Mansardă: Versuri” de Doina Strulea

„Poezia i-a atins strunele inimii de timpuriu. Impresiile, frământările, preocupările, visele se transformau în vers. De aceea poeziile inserate în cartea de debut „Vioara din mansardă”, semnată de Doina Strulea, include poeme care dezvăluie sentimentele şi trăirile autoarei, viziunea ei despre viaţă.

Este sinceră, discretă, deschisă. E la început de cale şi e în căutarea sinelui, a adevărului, a binelui, a iubirii, a luminii care să facă lumea în care trăieşte mai bună. Este temerară şi insistentă în ceea ce-şi propune şi drumul ei trebuie să fie unul împlinit. Îşi doreşte zborul lung, cu cei dragi alături, cei care i-au dăruit o copilărie frumoasă, căci ei i-au altoit dragostea de ţară, grai şi neam, demnitatea, verticalitatea şi încrederea în propriile forţe.” – Marcela Mardare, scriitoare și editoare

#12. „Fabule Moderne” de Tatiana Țîbuleac

„Meritul meu în această carte este destul de mic și cred că anume prin aceasta se deosebește de alte cărți. Aceste istorii nu sunt inventate, ele sunt frumoase prin naturalețea lor, prin realismul lor. Marea parte a acestor povestiri sunt ale migranților. Oamenii care au plecat din Moldova, s-au stabilit în Franța, Italia, Grecia și poveștile cărora mie mi s-au părut extraordinare, m-au inspirat și sper ca aceste povești să fie ca o învățătură, un exemplu pozitiv pentru ceilalți” – autoarea

#13. „Colț Alb” de Jack London

„Colt Alb” este un roman educativ, vesel și cu o acțiune extraordinară, protagonistul romanului nu este un om, ci un animal. Colț Alb are parte de încercări, pentru care este izbăvit, răsplătit la final printr-o viață frumoasă și împlinită. Într-o lume violentă, în care legea celui puternic face regula, este loc și de excepții, iubirea și compasiunea care ne mântuiesc și ne înalță. Putem citi printre rânduri și speranța autorului cărții într-o lume mai bună. Un roman plin de aventuri, o poveste captivantă așezată foarte bine pe file.

#14. „Paralele. Proză scurtă” de Vica Demici și Zina Zen

„La mijlocul verii, două femei puternice și cu o energie debordantă au decis să surprindă publicul. Deși în fiecare zi merg la muncă, unde pragmatismul este la ordinea zilei, acestea nu ezită să-și dea frâu liber imaginației să zburde, să viseze, să creeze. Și pentru că prietenia lor a trecut testul distanței, Vica Demici fiind stabilită la Londra, iar Zina Zen la București, acestea au decis să se aventureze într-o nouă călătorie, contopindu-și viețile într-o carte de buzunar, în paginile căreia se resimte rafinamentul fiecăreia dintre ele. Pentru a înţelege mai bine ce este de fapt „paraLELE” și cum s-a născut, am mers direct la sursă.” – Revista 15 minute

#15. „Pomul Crăciunului. Poezia Naturii” de George Coșbuc

Un volum frumos cu poezii care aduc cu ele spiritul sărbătorilor.

„Și tace-apoi și-adoarme, când viscolele pier,
În noaptea asta însă, vin îngerii din cer.

Și zboară-ncet de-a lungul pădurilor de brad,
Și cântă-ncet și mere și flori din sân le cad.

Iar florile s-anină de ramuri până jos
Și-i cântec și lumină și-așa e de frumos!

Iar brazii se deșteaptă, se miră asta ce-i,
Se bucură și cântă ca îngerii și ei.”

Cristian Plop, Bestseller.md

Taguri: #Recenzii
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *