A murit cântărețul britanic Joe Cocker

joe-cocker
Foto:Joe Cocker, PC: muzica.metropotam.ro

Joe Cocker a decedat la vârsta de 70 de ani, din cauza complicaţiilor generate de un cancer pulmonar.

Cântăreţul britanic a murit luni, anunţă BBC News online. Decesul a fost confirmat de echipa de impresariat a artistului.

John Robert „Joe” Cocker a fost un cântăreţ de rock şi de blues. A cântat în numeroase cluburi şi baruri din Sheffield în anii ’60, înainte de a dobândi statutul de star internaţional cu o versiune proprie a unei piese a trupei The Beatles, „With A Little Help from my Friends”, care a ajuns pe primul loc în topul britanic în 1968. Acel cover al său a devenit tema muzicală a serialului  televizat „The Wonder Years”.

A fost deţinătorul mai multor premii prestigioase, inclusiv un premiu Grammy, obţinut în 1983, pentru cântecul „Where We Belong”, un duet cu Jennifer Warnes, care a ajuns pe primul loc în topul american Billboard. Acelaşi cântec a fost recompensat şi cu premiul Oscar.

 

Joe Cocker și  Jennifer Warnes, PC: bbc.com
Joe Cocker și Jennifer Warnes, PC: bbc.com

A lansat 40 de albume şi a susţinut numeroase turnee în lumea întreagă. Cele mai cunoscute piese ale sale sunt „You Are So Beautiful”, „With a Little Help from my Friends”, „Unchaine My Heart” şi „You Can Leave Your Hat On”.

Anul trecut şi-a doborât propriile recorduri cu ocazia unui turneu pe stadioane în Europa, susţinut pentru a-şi promova ultimul album de studio, „Fire It Up”, lansat în 2012. A susţinut ultimul său concert la Londra, în iunie 2014.

Joe Cocker a rămas în memoria publicului graţie vocii sale răguşite, a mişcărilor sale spasmodice din timpul concertelor şi a pieselor sale celebre.

 

Marta Odainic

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *