Cum să folosești corect un test de sarcină

teszt
Foto:Fotografie simbol PC: eletunk.com

Bănuiala că ai putea fi însărcinată nu poate fi mai ușor spulberată, decât printr-un test de sarcină, care se face simplu și în care putem avea încredere în proporție de 90 – 99%. Important este să știm cum să-l utilizăm corect, pentru ca să fim siguri că o liniuță este cu adevărat una, și nu, surprinzător, două.

Astăzi, găsim în farmacii variate tipuri de teste sarcină, care diferă prin preț, producător, mod de utilizare. Deși majoritatea testelor indică o exactitate a rezultatului de la 90 la 99%, farmaciștii ne recomandă să ne orientăm și după preț, care poate garanta câteodată calitatea. La noi în farmacii găsim teste de sarcină începând de la 5 – 6 lei și până la 80 lei.

Oricare ar fi testul pe care l-ai ales, este foarte important să știi când trebuie să faci un test de sarcină

Testele moderne de sarcină pretind că pot detecta cu acuratețe prezența unei sarcini chiar din prima zi de întârziere a menstruației, sau chiar cu 2 – 3 zile înainte de începerea menstruației. Dar, ca să nu irosești banii în zadar, și să eviți un rezultat fals, cel mai bine este să faci testul de sarcină:

# după o săptămână de la întârzierea menstruației;

# după trei săptămâni de la un contact sexual neprotejat.

Dacă îl faci mai repede și rezultatul e pozitiv, înseamnă că embrionul s-a implantat repede, dar dacă e negativ totuși nu înseamnă neapărat că nu există sarcina.

Cum faci un test de sarcină

# Toate testele de sarcină au instrucțiuni de folosire, așa că te vei descurca cu siguranță dacă le vei urma atent.

# Testele de sarcină comercializate în farmacii pentru folosire acasă, se bazează pe detectarea hormonului de sarcină (gonadotropina corionica umana – hCG) în urina persoanei care se testează.

# Deoarece concentrația de hormon este mai ridicată în urina de dimineață (acumulată pe parcursul nopții) – este recomandat să faci testul pe porția de urină de dimineața, care poate ajuta la creșterea acurateței testului.

# Majoritatea testelor se fac în același fel. Este necesară introducerea testului într-o probă de urină, sau picurarea câtorva picături de urină pe partea indicată pe test.

# Apoi, tot ce trebuie să faci, este să aștepți câteva minute.

Cum citești rezultatul

# Pentru rezultate există o casetă aparte, în care apar, de obicei, două indicatoare: C și T.

# După câteva minute de la realizarea testului, în dreptul indicatorului C trebuie să apară o linie – cea de control. Aceasta dovedește că testul este valabil. Dacă este singura linie care apare, înseamnă că rezultatul este negativ – nu ești însărcinată.

# Când rezultatul este pozitiv, trebuie să apară o a doua linie în dreptul indicatorului T.

# Până la apariția primei linii trebuie să treacă, de regulă, 5 minute, iar până la apariția celei de-a doua – max. 10 minute.

# Linia sau simbolul de control arată dacă testul este bun sau nu. Dacă nu apare indicatorul de control, testul nu este bun. Nu trebuie să te bazezi pe rezultatele unui test care nu funcționează corect.

Dacă nu ai încredere în testul pe care l-ai făcut, poți să mai faci unul, sau să mergi direct la un medic, care îți va recomanda să faci un examen ecografic (sarcina poate fi depistată ecografic de la 3 săptămâni) pentru a confirma sau a infirma prezența sarcinii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *