Ai rămas însărcinată. Ce faci mai departe?

Pregnancy
Foto:Fotografie simbol PC: i1.mirror.co.uk

Ți-ai început viața sexuală și chiar dacă folosești mereu metode contraceptive, fiecare neregularitate a organismului tău te pune pe gânduri: ești sau nu însărcinată? Din acest motiv, este foarte important ca o fată să cunoască adevăratele simptome care prevestesc o sarcină și ce să facă în cazul în care acest lucru s-a întâmplat.

Trebuie să menționăm, mai întâi, că semnele unei sarcini pot varia de la o femeie la alta, există cazuri în care unele femei au niște simptome, altele le au pe toate, pe când celelalte nu le au deloc.

Care sunt semnele unei sarcini?

# Ți-a întârziat menstruația cu cel mult două săptămâni (uneori menstruația nu apare și din alte cauze decât sarcina, cum ar fi, spre exemplu, stresul)
# Sânii îți sunt umflați și te dor
# Te simți amețită, slăbită, ai grețuri, în special dimineața
# Mergi la baie mai des, decât de obicei
# Îți pătezi lenjeria cu niște secreții de culoare închisă
# Ai schimbări de dispoziție și ți s-a modificat pofta de mâncare

Ce faci dacă bănuiești că ai rămas însărcinată?

# Faci un test de sarcină.
# Mergi la medic pentru un consult specializat, faci anumite teste prescrise de medic.
# Treci un examen ecografic.

Ai rămas însărcinată. Ce faci mai departe?

# O sarcină nu poate fi ascunsă.
# Indiferent dacă decizi să păstrezi ori nu copilul, trebuie să vorbești cu părinții. Părinții te pot ajuta.
# Dacă totuși nu îndrăznești să vorbești cu ei, apelează la o persoană adultă de încredere, care te va ajuta să iei o decizie corectă și care te va însoți la un Centru de Sănătate Prietenos Tinerilor sau la un Cabinet de Sănătate a Reproducerii.
# Consultarea unui medic-specialist și a unui psiholog te va ajuta să decizi care este soluția potrivită în situația ta: păstrarea și creșterea copilului, păstrarea copilului și acordul pentru adopția lui, efectuarea unui avort în siguranță.
# Nu încerca să rezolvi problema de una singură.

Cum eviți problema sarcinii nedorite?

# Abține-te de la relații sexuale dacă nu ești sigură că tu și partenerul tău sunteți pregătiți suficient pentru a vă asuma anumite responsabilități.
# Dacă ți-ai început viața sexuală – protejează-te. E suficient un singur raport sexual neprotejat pentru a rămâne însărcinată, poate fi chiar și primul raport sexual fără protecție.
# Folosește prezervativul la fiecare contact sexual. Prezervativele sunt distribuite gratis la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor și Cabinetele de Sănătate a Reproducerii din Centrele Medicilor de Familie.
# Pentru a te proteja și totodată a evita o sarcină nedorită, ai la dispoziție o mulțime de alte metode contraceptive, de exemplu: pastilele contraceptive. Pentru a selecta metoda potrivită, consultă ginecologul.
# Dacă nu ai folosit prezervativul, ia pastilele pentru contracepția de urgență în decurs de 72 de ore după un raport sexual neprotejat. Contracepția de urgență poate fi folosită doar ca excepție și nu ca metodă de prevenire a sarcinii. Întreabă mai multe despre contracepția de urgență la medicul-specialist.

Informația este preluată din broșura „Ghid pentru o călătorie sigură prin adolescență”, elaborat de Galina Lesco, obstetrician-ginecolog, șef al Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” și Victoria Ciubotaru, obstetrician-ginecolog, Centrul Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *